Трева за тревник - што се и што да се избере

Трева за тревникот - што се и што да изберете 1

Во продавницата покрај шанкот со тревни тревници лесно е да се мешаат - огромните и скапи пакувања со непознати имиња ќе збунат неискусен градинар. Ние ви кажуваме кои билки и мешавини, што се потребни и колку да сее.

Дали сакате да направите цветен преден тревник, спортско игралиште или класичен тревник, како во градината на британската кралица? За секоја од овие (и други) цели, ќе ви треба сопствен плевел, и почесто отколку не една.

Детелина бела, црвена, ливада

Детелина (ака шамрок) има околу 300 сорти, од кои 70 се вкорени во нашата земја, а не повеќе од 20 се користат во дизајнот на пејзажот.Главниот главен шарм е што всушност станува збор за плевел со прикриен актив кој активно расте со минимална грижа и Изгледа одлично од пролет до пад. Најчесто, семиња од детелина од ливада, бела и црвена боја се наоѓаат на продажба. Кој да изберете треба да зависи само од вашиот вкус, но белото најдобро одговара за тревниците - има најтенки стебла со густ тепих од дрво од дрво.  

Трева за тревникот - што се и што да изберете 2

Висината на косената детелина за време на цветањето достигнува 20-25 см, а во друго време - 10 см. Фабриката цвета во втора година по сеидбата, и таа мора да биде ограничена територијално веднаш по садењето, бидејќи детелината расте многу активно. Има плус во ова - нема да има ќелави точки на таков тревник.

За да го посеете тревникот од детелина, треба да ја отстраните тревата и големите корени на плевелите, да ископате и да ја израмните почвата, а потоа да засеете детелина по стапка од 20 гр семиња на 1 кв.м. 1 см почва се истура нагоре од семето, се тресна и напои. Треба да го оплоди тревникот од детелина не повеќе од 2 пати по сезона, избирајќи комплекси на калиум-фосфор за ова, затоа што, како и сите мешунки, детелината апсорбира азот од воздухот.

Bluegrass ливадаМраз отпорен на мраз и топлина-blueуби-сè bluegrass е основа на многу тревници. И покрај достапноста и високата стапка на раст, таа исто така има неповолни страни. Во првата година, ќе мора да трепете со оваа трева, редовно да ја наводнувате и да воведувате органска материја, како и плевел плевел. Ако тоа не се стори, дивите треви брзо го удавија синограмот, а од него остануваат само неколку грмушки..

Трева за тревникот - што се и што да изберете 3

Моно тревникот со сини трева ќе заземе зелена веднаш откако ќе се загрее горниот слој на земјата, но ќе предизвика многу непријатности и неволја кај сопствениците, па затоа е подобро да се комбинира со поизводливи и некапристични билки.

За да го забрзате искоренувањето на пука, можете да го користите годишното мулчирање на тревникот за зима. Мешавина од тресет, песок и градинарска почва во еднакви размери најдобро одговара за овие цели. Доволно 2-3 см дебели во текот на целата површина на тревникот.

Bluegrass се сее во пролет, внимателно копајќи и израмнувајќи ја почвата, а потоа распрснувајќи семиња по стапка од 40 g на 1 кв.м. Истовремено со семето, ѓубривата поташа и азот мора да се додадат во почвата. Пред да се појават садници, bluegrass треба да се напои секој ден, а првиот месец е забрането да се шета на тревникот.Подобро е да го посеете семето на тревникот од тревници во 2 насоки - по и низ целата парцела, така што ртењето ќе биде униформно.

Црвен вереник и овци 

Ако сакате брз резултат, изберете мешавина заснована на црвен фецес - ќе се претвори во бујна зелена тепих за 1-2 месеци. Покрај тоа, црвениот фескеј е во состојба да расте во сенка, да оди без наводнување за една недела и да остане украсен. Стапката на ртење на висококвалитетното семе на феске е 90-95, така што практично не е неопходно да се сее.

Трева за тревникот - што се и што да се избере 4

Комбинацијата на bluegrass и fescue во тревникот овозможува таа да остане зелена колку што е можно подолго: во жешкото лето, фекасот ја спасува ситуацијата, а во рана пролет и во студ - bluegrass.

За жал, на едно место фекасот може да порасне не повеќе од 4 години, згора на тоа, неговите корени се многу подложни на газење. Затоа, или треба да го засадите како дел од мешавина од трева, или редовно да ја садите и да го користите на украсни тревници на кои ретко се одвиваат..

Fescue се сее по стапка од 40 g на 1 кв.м., на оплодена, лабава, па дури и почва. Грижата во првата година се сведува на наводнување, воведување органска материја и косење. Следната година од рана пролет, треба да се осигурате дека водата не стагнира на тревникот, редовно додавајте минерални комплекси и трева трева веднаш штом ќе достигне висина од 5-10 см.

Polevysnaya пука, куче и тенка 

Главниот плус на полето е тоа што не расте над 15 см, па дури и ако при долго пристигнување пристигнете во дача, нема да ве поздрават со дивините од Кањонот Амазон. Но, во ширина, со соодветна грижа, поливартот се лази доста доброволно, зафаќајќи ја целата распределена територија.

Трева за тревникот - што се и што да се избере 5

И покрај фактот дека полето може да живее на која било основа, најмногу од сè таа сака добро оплодена и исцедена земја. Изобилно ѓубриво на ѓубрива што треба само пред сеидба, а потоа можете да направите со стандардни стандарди.

  • Трева за тревник - што се и што да изберете 6

    Тоа е ryegrass што често станува основа за покривање на фудбалски терени и тениски терени, што исто така зборува за неговата издржливост.

    Се сее, како и другите билки, на израмнета почва расчистена од плевел, во која претходно се применуваат сложени ѓубрива. Потрошувачката на семе за време на сеидба е 35-40 g на 1 кв.м., сепак, овие норми можат да се променат во двата правци ако `ржливата сее во составот на мешавината на тревникот. Ова растение е скоро не подложно на болести, сепак, страда од нерамна влага, затоа, за убава тревник, подобро е да се инсталира автоматски систем за наводнување или редовно да се посетува селска куќа.

    Патем, постои уште една едноставна опција - да ја оставиме таква каква што е и да ја косеме природната тревна површина на почвата на време, отстранувајќи ги најгрозните и високи плевели. Секако, ова не е толку естетско како вистински тревник, но секако стабилно и без непотребна мака.

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака