Грижа за јагоди во пролет: како да се постигне максимално плодување

Грижа за јагоди во пролет: како да се постигне максимално плодни 1

Во различни региони, првата пролетна обработка на јагоди може да се изврши во различни периоди. Тоа зависи од времето, висината на надворешниот капак и сортата засадена на вашата страница. Но, ако условите за работа можат да се променат, тогаш нивниот список е ист за секого.

Ако пропуштите нешто кога се грижите за градинарски јагоди во пролет, културата може значително да се намали или да страда од напад на болести и штетници. Затоа, препорачливо е да изготвите јасен план за работа и да го следите..

Како да се процесираат јагоди по зимата

Нега на јагоди во пролет: како да се постигне максимално плодни 2

Првата обработка на јагода на јагода се изведува скоро веднаш откако ќе се стопи снегот. Во тоа време, ќе треба да процените како зимаат грмушките, дали се замрзнуваат, дали треба да се садат нови и да се третираат старите.

Како по правило, оваа постапка се јавува кон крајот на март или почетокот на април, но во северните региони може да биде одложена до мај. Фокусирајте се не на календарот, туку на состојбата на гребени.
Откако снегот целосно се стопи и земјата почна да се загрева, исчистете го сртот на јагоди. Отстранете ја старата прекривка, доколку ги има, извадете ги исушените или распаднати лимови и минатогодишните мустаќи. Распрскувајте ги насадите со 1-ви раствор на течност Бордо или раствор на бакар сулфат.

Ако сакате да го доближите зреењето на бобинки, поставете лак над креветот од јагода и покријте ги со густ агрофиб или филм. Ова ќе им овозможи на грмушките да растат побрзо и да ги заштитат од можни температурни екстреми..

Како да се хранат јагоди во пролет

Нега на јагоди во пролет: како да се постигне максимално плодни 3

Првото ѓубриво за јагоди се воведува околу средината на април, кога лисјата на грмушките само што почнуваат да растат. Во ова време, грмушките бараат азот, што значи дека акцентот во сложеното облекување треба да се направи на неа. За таа цел, добро прилагодени:

 • 2 чаши лопен и 1 лажица амониум сулфат на 10 литри вода (1 литар за секоја грмушка)-
 • 1 лажица масло нитроамофоски на 10 л вода (потрошувачка - 0,5 л на грмушка)-
 • 1 литар пилешки измет или лопен на 10 литри вода, инсистирајте на 3 дена (0,5 литри инфузија по грмушка).

Следниот пат кога ќе треба да нахрани јагоди, кога на него ќе се појават првите пупки. Во овој момент, на растенијата особено им е потребен калиум, што значи дека треба да разредете 1 лажиче. калиум нитрат во 10 л вода и истурете грмушки со овој раствор со брзина од 0,5 л за секое. • Нега на јагоди во пролет: како да се постигне максимално плодни 4

  Покрај правењето хранливи материи, пред цветни јагоди, треба да се грижите за оптималната влага на почвата во коренот зона и пристапот до воздухот до нив. За да го направите ова, сртовите редовно се напои, спречувајќи ги да се исушат на врелото пролетно сонце, а исто така да се олабават на секои 2-3 недели.

  Првиот пат кога треба да ги олабавите јагодите за време на пролетното чистење на креветот, малку буцкајќи грмушки за да го стимулирате развојот на дополнителни корени.

  Дури и ако воздухот веќе се загреал и станал топол, сепак е препорачливо да ги покриете сртот ноќе со spunbond или филм, бидејќи мразовите што се случуваат до крајот на мај можат да ги уништат пупките.

  Како да се грижите за јагоди за време на цветни

  Нега на јагоди во пролет: како да се постигне максимално плодни 5

  Цветањето е многу тежок и клучен период за секое растение, а јагодите не се исклучок. Препорачливо е во ова време практично да не ги допирате сртот без посебна потреба. Се разбира, не треба да престанете да наводнувате и да ги отстранувате плевелите, но ќе мора да почекате некое време со врвно облекување или третман од штетници.  Ако за време на цветни забележувате јаловина од јагода, борбете ја со народни методи (инфузија на лук, сенф, прашина од тутун, итн.).

  Веднаш по цветни (а понекогаш и за време на тоа), јагоди обилно изобилно даваат мустаќи. Овие процеси треба да се остават само на оние растенија што растат како матка. Но, грмушките од кои сакате да добиете обилна жетва ќе мора редовно да „сечат“.

  Заштита на јагоди од болести и штетници во пролет

  Нега на јагоди во пролет: како да се постигне максимално плодни 6

  Како по правило, во пролетта, не се забележуваат никакви знаци на болест или штетници од инсекти на јагоди. Ако имавте такви проблеми на страницата минатата година, и мислите дека ова ќе продолжи, пред да се појават првите пупки, обработете ги своите насади.

  Од најчестите инсекти, ќе ви помогнат инсектициди како Актелик, Телдор, Енвидор, Калипсо и други. Но, сеопфатен лек од сите болести нема да работи, треба да разберете што точно ги загрозува вашите слетувања. Добра превенција би била да се користи

  Фитоспорин, Алирин Б, Глиокладин или сличен биолошки производ. Но, тие мора да се користат строго според упатствата и не еднаш, туку неколку пати.
 • Нега на јагоди во пролет: како да се постигне максимално плодни 7

  Употребата на агротекстили, и бели и црни, може многу да го олесни животот на еден градинар. Секоја година, растењето јагоди на сртови покриени со црн агрофиб станува сè попопуларно..

  Може да се повлече над гребенот и пред и по садењето на јагода, но првата опција е несомнено поудобна. Убавината на овој метод е тоа што грмушките добиваат влага, што ја поминува агрофибра, и ѓубрива, кои се применуваат во течна форма, но плевелите не можат да избиваат од земјата до површината. Покрај тоа, бобинки што лежат не на земја, туку на агробибер, остануваат чисти дури и по дожд или наводнување.

  Садење јагоди под црн неткаен материјал е едноставна - материјалот за покривање се шири на обработениот и оплодениот гребен, оставајќи кревети 10-15 см од секоја страна..

  Нега на јагоди во пролет: како да се постигне максимално плодни 8

  Ако опцијата со агрофиб не е за вас, обидете се да прекривите јагоди со растителен материјал. Ова ќе овозможи поретко плевење и наводнување, ќе ви заштеди време на олабавување, а исто така ќе даде можност да соберете чисти бобинки.

  Како прекривка за јагоди, тие обично нудат слама, косена трева, зимзелено легло, тресет и други природни материјали. Но, важно е да се запамети дека скоро сите ја закиснуваат почвата, што јагодите не ми се допаѓа, што значи дека еднаш на 2-3 години ќе биде потребно да се провери pH на почвата и да се прилагоди.

  Нега на јагоди во пролет: како да се постигне максимално плодни 9

  Оптимално е да се засадат јагоди во есен, сепак, ако дел од грмушките починале во текот на зимата, можете да ги замените со млади растенија. Оваа сезона нема да има бобинки на нив, или ќе има многу малку, но садници ќе растат посилни, добро зима и ви благодарам за следната година.

  Слетувањето се изведува кога просечната дневна температура е околу 8-10 ° C. Во средната лента, ова паѓа на крајот на април - првата деценија на мај, во други региони датумите може да се префрлат.

  Садници треба да изберат силна, здрава, без знаци на болест. Погодно како што се одгледува независно од семе или вкоренети мустаќи од грмушките на матката, како и купено во продавницата. Пред садење јагоди, почвата се чисти од плевел, се расипуваат грутки, се додаваат 6-8 кг компост или хумус на сртот на 1 квадратен метар, потоа се израмнуваат. Неколку недели пред садењето, почвата се третира со Fitosporin според упатствата. Само пред садењето во дупките, се истура грст пепел.

  Нега на јагоди во пролет: како да се постигне максимално плодни 10Нега на јагоди во пролет: како да се постигне максимално плодни 11

  Вашата прва градина: како да садите јагоди на отворено во пролет

  Ако немавте време да засадите градинарски јагоди во есен, не се обесхрабрувајте - во пролет можете да го направите и тоа.

Сакате да знаете како да се грижите за јагоди цела сезона? Потоа прочитајте друг календар на дела посветени на оваа култура..

 • Нега на јагоди во пролет: како да се постигне максимално плодни 12Грижа за јагоди во пролет: како да се постигне максимално плодни 13

  Календар за нега на јагоди од пролет до есен

  Комплетен список на работа при одгледување јагоди за целата сезона.
Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака