Вашата прва градина: како да садите јагоди на отворено во пролет

Вашата прва градина: како да садите јагоди во пролетта на отворено 1

Со почетокот на новата летна сезона, сосема е можно да се засадат јагоди на креветите - да, ова лето веројатно нема да добиете бобинки, но растенијата ќе се развиваат подобро, а ќе заминат за зима со моќен и добро развиен коренски систем и веројатноста за замрзнување значително ќе се намали.

Ако сакате да се справите со пролетното садење јагоди на отворено, прочитајте како правилно да го организирате процесот - чекор-по-чекор мастер класа е на ваше внимание.

За средната лента е утврдена приближната рамка за пролетното садење јагоди (градинарски јагоди) - од 15 април до 5 мај. Важно е да не се одложува садењето, сепак, земјата веќе треба да биде доволно загреана за садење садници, а дневната треба да биде стабилна над 8-10 ° C. Се разбира, ако живеете во постуден или потопол регион, овие датуми можат да се префрлат - во јужните региони, јагодите понекогаш почнуваат да се садат веќе во март, а на север не е доцна да се направи ова во третата деценија од мај.

Подготовка на садници од јагоди за садење на отворено тло

Вашата прва градина: како да засадите јагоди на отворено земја во пролетта 2

Без оглед на тоа дали купувате материјал за садење јагода во продавница или одгледувате садници дома, најсилните и најздравите растенија треба да влезат во земја.

Што треба да биде расад од јагода пред садење? Раскошен расад треба да има најмалку 3-5 добро развиени лисја (светла боја, без дамки и оток), развиен влакнест корен систем со должина на корен од 6-8 см (лесен и прилично тенок), корен на вратот со дијаметар од околу 6-7 мм.Ова важи за сите видови садници од јагоди - и купени и само-растени, како и растенија со отворен и затворен корен систем..

Можете да купите садници од јагоди со затворен и отворен корен систем. Во првиот случај, ова е садници без изолација од корен, во вториот - садници одгледувани од семе, или мустаќи вкоренети минатата година во касети или контејнери. Како по правило, вториот е поскап, но, исто така, се вкорени многу подобро. Во секој случај, при купувањето, треба внимателно да ги испитате садниците од јагоди. Растенијата со систем на отворен корен (ACS) мора да ги исполнат сите горенаведени барања, а при купување садници во контејнери (ACS), изберете ги оние во кои корените густо го пополнуваат резервоарот, но не се држат од дренажните дупки.

Пред садење на кревет, садници од јагоди треба да се чуваат во воздухот во отворена кутија во сенка. Ако одлучите дека садници со систем на отворен корен имаат малку суви корени, можете да ги држите 20-30 минути во вода пред садењето (убаво е да додадете стимулатор за раст таму).

Подготовка на кревети за јагоди

Вашата прва градина: како да садите јагоди на отворено земја во пролетта 3

Изборот и подготовката на локацијата е важна фаза во процесот на садење јагоди. Оваа култура сака добро осветлени места со добро исцедена плодна почва со неутрална или малку кисела реакција. Најуспешен избор ќе бидат тресетливи почви, како и мочуришна сода-подзолична почва. • Вашата прва градина: како да садите јагоди на отворено земја во пролетта 4

  Во зависност од избраниот метод и шемата за садење јагоди (тепих, лента, влечкање, редови, итн.), Расадните грмушки се поставуваат на растојание од 20-30 см едни од други. Ако почвата не е подготвена од падот, треба да се додаде малку пепел или хумус на секој бунар и да се попрска со земја..

  Колку е погусто вашето садење јагода, толку повеќе време ќе биде да се грижите за тоа и Бери ќе се дегенерира побрзо.

  Неодамна, методот на одгледување јагоди на црн материјал за покривање стана многу популарен. Ваквото садење растенија на агробибра може значително да ги намали трошоците за грижа за земјоделските култури и значително да го зголеми приносот.

  Значи, имате подготвен кревет и самостојно одгледувани или купени од доверлив производител садници од јагоди. Продолжете директно на слетувањето.

  Прво, треба да ископате дупки под садници со длабочина од 7-10 см, изобилно истурете ги и истурете грст пепел на дното на секоја.

  Потоа, ставете во секоја дупка расад од јагода, внимателно ширете ги корените, посипете со земја и нанесете ја со дланката.

  Расад од јагоди не треба да биде длабоко закопан во почвата при садење! Како да го проверите? Во правилно засадено расад, апикалниот пупка ("срце", точка на раст е местото каде што корените минуваат во лисјата) мора да бидат строго на ниво на земја. 

  Вашата прва градина: како да садите јагоди на отворено земја во пролетта 5

  1. Правилно садење јагоди. 2. Грмушката е засадена длабоко. 3. Фабриката е засадена близу до површината на почвата

  Ако грмушката е длабоко продлабочена, може да изгние и да испушти, но, напротив, засадена премногу близу до површината на почвата - корените ќе се исушат. Со која било опција, садници од јагоди ќе растат слабо.

  По пролетното садење, се препорачува да се прекриваат јагоди со хумус или тресет кора со слој од 2-3 см. Обично, јагодите се садат на почетокот на пролетта, а за да се заштити од студот, садењето може привремено да се покрие со филм. Кога се поставуваат стабилно затоплување, грмушките можат да се отворат..

  Како што можете да видите, садење садници од јагоди на отворено земја во пролетта не треба да предизвика посебни потешкотии дури и за неискусен градинар. Не заборавајте правилно да се грижите за бобинката во текот на сезоната на растење, а потоа сигурно ќе ве воодушеви со обилна жетва.

 • Вашата прва градина: како да садите јагоди на отворено земјата во пролетта 6Вашата прва градина: како да садите јагоди на отворено земјата во пролетта 7

  Календар за нега на јагоди од пролет до есен

  Комплетен список на работа при одгледување јагоди за целата сезона.
Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака