Како да подготвите јагоди за зима - сите најважни есенски дела

Како да подготвите јагоди за зима - сите најважни есенски работи 1

Веднаш штом летото жителите не се потсмеваат на сиромашните јагоди во есен: тие ја исекоа „на нула“, плевел, суши, ја покриваат со фолија ... Сето ова води кон замрзнување и намалување на приносот. Правилната грижа за јагоди во есен е едноставна, но бара одредено знаење.

Се чини дека сите знаеме како да се грижиме за јагоди во есен - да ги отсечеме неговите лисја, и тоа е крајот. Сепак, искусните градинари ќе речат дека овој пристап е погрешен и ќе биде исправен. Навистина, за полноправна жетва следната година, вреди да се подготват јагоди за зимата од средината на летото.

Облекување јагода во есен

Јагодите треба да се хранат три пати годишно: пред цветни, по плодни и во септември пред да се постави за зимување.

Секој градинар има свој одговор на прашањето како да се хранат јагоди во есен. Некој користи 10-ти раствор на лопен мешан со пепел, некој инсистира измет на птици, а некој претпочита специјално дизајнирани комплексни ѓубрива.

 • Како да подготвите јагоди за зима - сите најважни есенски работи 2  Последното наводнување за полнење со вода се врши во октомври со фреквенција од еднаш на секои седум дена, под услов времето да е суво. Ако врне дожд и почвата е заситена со влага до самите корени, тогаш не е неопходно да се напојат јагоди.

  Третман со јагоди во падот од болест

  Во септември и октомври на грмушки од јагоди, како никогаш досега, јасно се видливи знаците на сите болести кои влијаат на вашата насада. Ова е погоден период за обработка на насади со штетници и болести. Но, пред да преработите јагоди во есен, треба да го ослободите од плевелите што се мешаат во вентилацијата на грмушките и да земете дел од храната.
  Постои нијанса во ова: не се препорачува да се плевеат јагоди во есен, бидејќи е можно да се оштети коренскиот систем на растенија, кои нема да имаат време да се опорават пред мраз. Најдобрата опција би била плевење на крајот на летото или третирање со Ленацил (хербицид специјално дизајниран за насади од јагоди).

  Како да подготвите јагоди за зима - сите најважни есенски работи 3

  Откако креветот од јагода остана во есен без неовластени доселеници, можете да започнете да ги избркате штетници и болести.

 • Како да подготвите јагоди за зима - сите најважни есенски работи 4  Главната заштита на грмушката од мраз и ветрови е бујните лисја, така што не можете да оставите јагоди прелиена без зеленило.

  Ако ви се случува да ги намалите лисјата од јагода во есен, тогаш земете остри градинарски ножици или градинарски, не заборавајте да облечете ракавици и да подготвите сад за лисја - оставете ги на креветот и во патека не вреди.

  Како да се подготват јагоди за зима - сите најважни есенски работи 5

  Поправка јагоди не се сече на есен, само заболените и оштетените лисја се отстрануваат со почетокот на студеното време. Направете го тоа многу внимателно за да не го оштетите коренскиот систем.

  Мелење јагода во есен

  Најдоброто засолниште за зимските јагоди е снегот. Тој е во состојба да може со сигурност да ги засолни грмушките и да ги заштити од пукање на почвата, стареење, замрзнување и други несреќи. Но, што ако во зима нема снег?

  Во овој случај, градинарот ќе ја игра улогата на грижлива природа. За зимата, јагодите треба да бидат покриени, но сега има доволно методи и материјали за ова. Наједноставно нешто што можете да направите е прекривка од јагоди од паѓање во есен со употреба на растителни компоненти.

  Како да се подготват јагоди за зима - сите најважни есенски дела 6

  Иглите служат како идеално засолниште за градинарски јагоди - не се врзуваат, не се држат заедно и не привлекуваат глувци. Ако не можете да добиете зимзелени ѓубре или смрека гранки, тогаш изберете друг соодветен материјал - слама, компост, хумус, суви лисја, итн..

  Како да подготвите јагоди за зима - сите најважни есенски дела 7Како да подготвите јагоди за зима - сите најважни есенски работи 8

  Подобро да се прекриваат јагоди во пролет и есен

  Искусни градинари прекриваат јагоди двапати годишно. Важно е да се користи вистинскиот материјал..

Запомнете дека ако избравте spanbond за засолниште, тогаш не можете да го ставите директно на лисјата - ова ќе доведе до замрзнување на јагоди на места за контакт со материјалот. Таквите материјали за покривање бараат инсталирање на лаци.

Да се ​​прекрие и покрие јагода кревет во есен е потребно по првите мразови. Грмушка што помина под температурите на замрзнување, ќе се засили и лесно ќе го толерира зимувањето.

Есенската грижа за јагоди не бара сериозни време или финансиски трошоци, но со својата едноставност дава опипливи резултати. Во пролетта, вашите грмушки не трошат време на закрепнување и веднаш активно растат, носат подолго и поактивно од вообичаеното.

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака