Како да садите јагоди во август

Како да засадите јагоди во 1 август

Јагоди, толку често наречени градинарски јагоди, обично се садат во пролет или есен. Секој пат има свои предности. Пролетните насади му даваат на растението можност подобро да се вкорени, а есенските насади овозможуваат веќе во следната сезона да се добијат бобинки.

Подготовката за слетување мора да започне однапред. Неколку недели пред тоа, треба да ја зафатите страницата: да искористи плевел, да направите корпа за компост и минерални ѓубрива (40 g суперфосфат, 20 g калиум сол и 25 g уреа) за копање на 1 квадратни М. За оние кои претпочитаат органски, можете да се затворите во горниот слој на земјата, дистрибуирајќи рамномерно на секој квадратен метар мешавина од корпа за компост, 2 чаши дрво од пепел и корпа од хумус.

 • Како да засадите јагоди во 2 август

  Садници од слама треба да се купат во специјализирани расадници или од доверливи продавачи, бидејќи на природните пазари не постои гаранција за неговиот квалитет и разновидност. Поевтино и посигурно е да користите свој саден материјал засаден со делење грмушка или размножување со розети (со употреба на мустаќи).

  За размножување со розети, погодни се мустаќи од само 1-2-годишни грмушки. На розетите од старите растенија, кореновиот систем е подобар, но приносот од нив ќе биде неколку пати помалку.

 • Како да садите јагоди во 3 август  За садење јагоди, треба да изберете сончево подрачје или југозападна падина, каде што нема силни ветрови и нема стагнација на вода. Грашок, грав, ротквици, лук, магдонос, кромид, цвекло и моркови ќе бидат најдобри претходници за градинарски јагоди. Но, по домати, компири, зелка, тикви, сончогледи, тиквички и краставици, не се препорачува да се засади Бери.

  Почвата треба да биде лесна и плодна, добар воздух и влага. Јагодите не сакаат песок и глинеста почва. На песочна, неговите корени се исушат и се прегреваат, а на глината растот се забавува како резултат на недостаток на кислород и влага. Киселите и алкалните почви исто така не се погодни за растенија..

  Садење јагоди кон крајот на летото - рана есен е подобро за многу летни жители, затоа што фабриката бара помалку одржување отколку засадено растение во пролет. Само треба внимателно да го следите наводнувањето. За јагоди, недостатокот на вода е исто толку непожелен како стагнацијата.

  При изборот на место за слетување, овој фактор исто така мора да се земе предвид. Ако подземните води во областа се близу до површината, треба да направите високи кревети. И, ако вашата клима е топла и влажна, тогаш јагодите треба да бидат засадени испуштени со земја за да не се загрее и да не се изгуби влагата.  Препорачливо е да се заврши садењето градинарски јагоди во северните региони пред крајот на август. Во средната лента и јужните региони, ова најдобро се прави пред првата деценија и крајот на септември, соодветно..

  Како да садите јагоди

  Како да садите јагоди во 4 август

  Јагодите обично се засадени по ред (еднолинечна шема за садење) или панделки што се состојат од два реда (дво-линија шема за садење). Во првиот случај, растојанието помеѓу грмушките - 30-40 см, помеѓу редовите - 60-70 см.Во вториот - растојанието помеѓу панделките - 60-70 см, помеѓу редовите - 50 см, помеѓу грмушките - 30-40 см.

  Под секоја фабрика е ископана дупка, чија длабочина треба да биде таква што корените на јагодите лесно се вклопуваат во неа. Ако тие се премногу долги, тие можат да се скратат малку, од ова корените ќе се групираат уште подобро. Пред садењето, почвата во бунарите треба да биде малку навлажнета.

  Садници од јагоди не треба да бидат засадени премногу длабоко, така што точката на раст не е покриена со земја. Инаку, цвеќиња и бобинки не можете да чекате. Но, садењето растение високо, исто така, не вреди: едноставно замрзнува во зима. Точката на раст треба да биде на ниво на земја..

  Ако садници се слаби, а се плашите дека растенијата можеби нема да засадат, ставете две во дупката. Еден од нив сигурно ќе порасне. И ако и двајцата се вкорени, културата ќе биде двојно поголема.

  По садењето, земјата во близина на грмушките треба малку да се исцеди со раце и да се прекрива. Како прекривка, можете да користите компост, слама, гнили пилевина или црн материјал за покривање.

  Како да засадите јагоди во 5 августКако да садите јагоди во 6 август

  Како да прекривам јагоди

  За да се зголеми приносот на јагода, доволно е правилно да се прекрие. И како да го направите ова, ние ќе ви кажеме.

Во грижата за садници, останува само до доцна есен да се осигура дека почвата на локацијата со јагоди не се исуши.

Затоа, не трошете време и сега започнете да подготвувате кревети за нови насади на јагоди и побарајте сорти за есенско садење.

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака