Како да се грижите за јагоди по бербата, така што тоа е уште поголемо

Како да се грижите за јагоди по бербата, така што тоа е уште 1

По бербата, грижата за јагоди се состои во почитување на одредени правила за исечување, преработка и хранење на оваа култура за време на одмор од плодни.

Можеби има мал број летни жители во чија градина јагоди не би растат. Ова растение цвета едно од првите и релативно скромен во грижата. И за степенот на добрите на јагодите и препаратите од него не се ни дискутира!

Постојат неколку факти за јагоди кои можат да изненадат многу обични луѓе. Исто така, јагодите не се навистина бобинки, туку мулти-грицки. И фактот дека името "јагода" е почеста - официјално, ова растение се нарекува јагоди. И многу повеќе.

 • Како да се грижите за јагоди по бербата, така што тоа е уште 2

  Во рок од две до три недели откако јагодата престана да вроди со плод, оставете ја да се одмори. Во присуство на плевел, јагоди исто така може да се попрскаат и да се соберат дополнителните пука. Ако планирате да размножувате јагоди со мустаќи, одделете ги од мајчините растенија и ставете ги во мали садови со земја. Непотребни мустаќи само исечете ги.

 • Како да се грижите за јагоди по бербата, така што тоа е уште 3  Можно е, па дури и неопходно. Растенијата не треба само да ораат, туку и да разговараат. Сувите и оштетените лисја се отстрануваат. Ако одлучите да ги обновите јагоди, можете едноставно да косете и да ги рециклирате старите лисја..

  Како да се грижите за јагоди по бербата, така што тоа е уште 4

  За да спречите болести на јагода, треба да ги третирате растенијата со 1-ка раствор

  Течност за Бордо.

  Ако вашата јагода сепак е изложена на болест или штетници, спроведете дополнителен третман во согласност со заболувањето што го претекнало растението:

 • бело Анѓелковиќ или сиво гниење - Fitosporin-M (15 ml на 10 l вода),
 • ѓубриво од јагода-малина - Алатар (5 ml на 4 л вода), Фуфанон Нова (11,5 ml на 10 л вода),
 • ларвска пилафла - Фуфанон Нова (10 ml на 10 l вода), Битоксибацилин (80-100 g на 10 l вода).

Ако не ги имате потребните подготовки при рака, народните лекови исто така ќе помогнат во борбата против јагодите. • Како да се грижите за јагоди по бербата, така што тоа е уште 5

  Наводнување на растението, ако дождот не го направи ова за вас, е задолжително. Фреквенцијата на наводнување зависи од тоа колку јагоди потребна. Главниот сигнал за дејствување - грмушките почнуваат да ги спуштаат лисјата. Во просек, јагодите по плодот се напои еднаш на секои две недели - и со попрскување и под корен.

 • Како да се грижите за јагоди по бербата, така што тоа е уште 6

  Во август, храни јагоди со мешавина од 10-20 g суперфосфат, 10-15 g амониум нитрат или амониум сулфат и 5-10 g калиум хлорид на 1 кв.м. Во есента, оплодете јагоди со Аморфос по стапка од 30 g на 1 кв.м., како и измет од птици разредени со вода во сооднос 1: 15-20. Смесата се инсистира два дена и се пролеваат жлебови помеѓу грмушките.

  Добивањето на инфузија во излезот на листовите е опасно за растението!

  Може да користите и други органски ѓубрива: за ова, 1 дел од готовата инфузија на лопен треба да се полни со 10 делови вода. Ако почвата го бара тоа, за секои 10 делови од лопен можете да додадете 1 дел јаглен. Решението мора да се чува топло околу еден ден, по што може да се користи на кревети од јагода (1 литар на 1 грмушка).

  Кон крајот на октомври, под основата на растението, треба да направите дрво пепел по стапка не повеќе од 1 чаша пепел на 1 квадратни М..

  Како да се грижите за јагоди по бербата, така што тоа е уште 7

  Искусните градинари препорачуваат кон крајот на есента, повторно да ги проверите јагодите за суви и оштетени лисја и да ги отстраните, а не допирајте здраво зеленило. Ако сè уште одлучите да го оценете зеленилото, тогаш ова треба да се направи со остри исечоци или градинари. Соберете ги сите исечени лисја од креветите и пополнете ги со дупка за компост.

  Општо е прифатено дека најдоброто засолниште за јагоди е снегот. Во секој случај, можете дополнително да прекривите грмушки од јагоди во есен со помош на растителни компоненти - зимзелени легло или смрека гранки, а во нивно отсуство, користете како

  прекривка слама, компост, хумус или суви лисја.
  Како да се грижите за јагоди по бербата, така што тоа е уште 8Како да се грижите за јагоди по бербата, така што тоа е уште 9

  Како да подготвите јагоди за зима - сите најважни есенски дела

  Грижата за јагоди не завршува со берење бобинки - за добра жетва треба да се грижите за гребени до доцна есен.

Скоро секој летен жител сонува да одгледува добра плодна јагода на својата заговор. Како се грижите за вашите јагоди??

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака