Училиште №6. Peonies избледени: што да правиме следно?

Земја креветчето бр.6 е посветено на темата грижа за божур по цветни. 😉

Јули е време кога цветаат peonies. Тешко е за почетниците градинари да си замислат што следно да прават со нив: да се хранат или не, да се отсечат избледени peonies. Сите овие точки се исклучително важни бидејќи грешките можат да станат фатални..

Училиште №6. Peonies избледени: што да правиме следно? 1

Кастрење избледени божури?

Кај избледени коњчиња може да се сече само избледени цвеќиња - ова е неопходно за здравјето на растенијата! Сувите ливчиња ќе се распаѓаат во грмушката, ќе се наполнат со влага и ќе бидат одлично место за распоредување за сиво гниење. Затоа, исушени капи од божури - отсечени.

Но,!

Самата грмушка не може да се допре, дури и во август и септември не се препорачува да се исече воздушниот дел на peonies, иако стеблата и лисјата веќе почнуваат да жолтуваат. Грда? Да! Но, дури и по цветни, божур живее и се подготвува за цветни следната година - формира пупки за обновување под земја. Нивниот раст е невозможен без растителниот дел - сè е меѓусебно поврзано. Отсекување на исушена грмушка од божур е најдобро во доцна есен, кога успешно ќе завршат сите процеси..

Искусните градинари советуваат конечно да го исечете воздушниот дел на божур по првиот мраз. Основата на грмушките може да биде покриена со 10-сантиметарски слој хумус. Засолништето ќе ги заштити бубрезите и корените од мраз, а во пролетта тоа ќе биде добро облекување на врвот.

Училиште №6. Peonies избледени: што да правиме следно? 2

Peonies избледени: Што да правам? Се хранат!

Хранење peonies се неопходни не само ПРЕД, но, исто така, ПО بعد цветни. Работата е повторно во бубрезите на обновување. Пеони цветаше, но живее активен живот, а за ова му треба добра исхрана.

По цветни, на кожурците им треба врвно облекување со ѓубриво од калиум-фосфор или инфузија од дрво пепел (1 литар пепел на 10 литри вода). Повторното хранење се врши по еден месец, а на крајот на август - третото, финално. Врвниот облекување ќе им овозможи на божурците да акумулираат хранливи материи во ризомите.По градинарски наробени цвеќиња, корисно е да се прскаат божур грмушки со раствор од бакар сулфат за спречување на сиво гниење.

Во јули, борна киселина (1 нотка на 10 литри вода) може да се додаде во вода за наводнување на избледени peonies - ова е корисно за формирање на обновување на бубрезите.

Во јули, кога peonies веќе избледени, може да се истурат и со микрохранлив раствор (2 таблети на 10 литри вода).

Како што боражот згаснува, корисно е да му се даде таков врвен облекување:

  1. Половина лажица суперфосфат и 1/3 лажица калиум сол - 1 грмушка. Гранулите едноставно се истураат под грмушката и лесно се вметнуваат во почвата со олабавување, или се подготвува и се напои воден раствор. Оплодува најдобро по дожд или наводнување, на влажна почва.

Опции за хранење пред и по цветни peonies:

Училиште №6. Peonies избледени: што да правиме следно? 3Во првите 1-2 години по садењето, на младите peonies не им треба ѓубриво (под услов да се примени доволна количина ѓубриво во јамата за садење). Peonies на возраст од 3-4 години идеално треба да се хранат 4 пати во сезона, вклучително и откако божур ќе цвета:

Училиште №6. Peonies избледени: што да правиме следно? 4

Силните и здрави коњчиња можат успешно да зимаат и цветаат изобилно за следната година.

Што е следно Грижа за грижа!

Грижата за избледени peonies треба да биде не помалку од за време на цветни:

Наводнување

Во топлината и топлината, на peonies им треба наводнување, ретки, но обилни. Под возрасна грмушка, истурете до 30 литри вода. Вреди да се размисли дека корењата што апсорбираат влага на peonies се наоѓаат на растојание од 20-40 см од центарот на грмушката, така што треба да истурете вода не директно под грмушка, но малку подалеку.

Многу е погодно да се прелива вода во жлебовите со длабочина од 10 см - тогаш нема да се шири. Во суво време, грмушките од божур треба да се напојат обилно еднаш неделно..

Најдобро е да се водат пиони во вечерните часови, така што влагата испарува побавно и подобро да се апсорбира..

Корисно е да се прекрие почвата под божурските грмушки со цел да се покрие од жешкото сончево зрачење (времето во јули-август по цветањето на peonies може да биде исклучително жешко).

Особено, на peonies им треба наводнување:

  • кон крајот на мај - почетокот на јуни, за време на периодот на активен раст и младиот и надежен,
  • во средината на јули - август, кога бубрезите на обновување активно се формираат откако цвета божур.

Олабавување

Корисно е редовно да се олабавува почвата по секој дожд или наводнување. Лабавата почва им овозможува на peonies да дишат. На самата грмушка, олабавете до длабочина од 5-7 см, а на растојание од 20-40 см од стеблата - до длабочина од 10-15 см.

Во август - поделете и трансплантирајте

Старите божур грмушки цветаат полошо и полошо со текот на времето, така што тие треба да бидат поделени и трансплантирани. Што се однесува до зачестеноста на трансплантациите, постојат различни мислења: на некои одгледувачи им се советува да ги поделат peonies 1 пат во 8-10 години, други - 1 пат во 4-5 години. Тука е подобро да се фокусираме на состојбата на одреден пример:

  • Ако грмушката значително порасна и цветањето се влоши, најверојатно е време да се пресади. Колку е постара грмушката - колку е поголема и посилна нејзината корени, толку потешко ќе биде да се подели, и ова исто така треба да се земе предвид.

Се смета за најдобро време за делење и трансплантација на божур август, но во текот на септември сеуште можете да имате време. Ние посветивме една од написите на блогот на методите и нијансите на трансплантацијата:

Како да трансплантирате peonies на ново место?

Имате искуство на темата? Споделете го вашето искуство во коментарите, ние ќе бидеме среќни 😉

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака