Расте домати во стан во зима - лично искуство со заклучоци и сорти

Расте домати во стан во зима - лично искуство со заклучоци и сорти 1

Доматите се омилена култура на сите и со право ги заземаат најдобрите места во нашите градини. Сепак, не е неопходно да се чека летната сезона да ги одгледува. Постојат многу варијанти и хибриди кои растат убаво дома во зима. Јас ќе ти кажам за моето искуство.

Јас прв пат ја засадив мојата домашна градина минатата зима. Тој експериментирал со фито-осветлување и решил да провери како растат различни култивирани растенија под различни ламби. Изборот на семе од домати беше сосема случаен - купен во продавница по соодветни параметри Григорасик Ф1, Минимал Ф1, Бонсаи Микро Ф1 и Церинано Ф1. Сите од нив производителите ги позиционираат како недоволно сортирани сорти. Покрај нив, решив да се обидам да ја засадам мојата омилена градинарска сорта - Сребрена смрека.

Расте домати во стан во зима - лично искуство со заклучоци и сорти 2Виктор Ужегов е одгледувач на домати од градот Березники на територијата на Перм. Од детството, родителите биле наследни селани во теми од градинарството. Тој верува дека најважната работа при одгледување домати е да не се удавите во најразлични сорти и хибриди.

Со осветлувањето, сè беше решено едноставно - до овој момент веќе сфатив дека нема потреба од специјални скапи фитоламп. Сè расте убаво под обични LED светилки. Потребно е само да се обезбеди доволно осветлување. За домати во затворена просторија во култура со полна светлина, ова е само 5-10 илјади луксузни топло или нормално бело светло (2700-4500 K) со дневно осветлување од 14-16 часа.

 • Расте домати во стан во зима - лично искуство со заклучоци и сорти 3

  Навистина уникатен по својата компактна големина и хибрид на околината. Буш не повисок од 15 см, сквоти и шири. Но, ова е неговиот минус. Зградите во затворен простор сè уште треба да изгледаат украсно. Не ги растеваме за храна, нели? Домати Бонсаи Микро Ф1 мал и апсолутно без вкус. Остава брзо да стане жолта и да умре. После првата зимска сезона, веќе не ја садам.

  2. Григорасик Ф1  Расте домати во стан во зима - лично искуство со заклучоци и сорти 4

  Ова е вистински затворен украсен хибрид. Изгледа како мало дрво со густо стебло, рамномерно лиснато, висока 30-40 см. Плодот е доволно Григорашика Ф1 голем и вкусен, но првиот зрее релативно доцна - 80-90 дена по ртење.

  3. мини-Ф1

  Расте домати во стан во зима - лично искуство со заклучоци и сорти 5

  Претпочитам да ја наречам не просторија, туку балкон домат од цреша. Расте до метар, бара задолжителни бекап и постери. Претпочитано формирање со стискање. Но, Минимал Ф1 се покажа како најпродуктивно од сè што пораснав. Плодовите се мали, но вкусот е како полноправна цреша. Започнете да созревате во 75-80 дена по ртење.

  4. Церинано Ф1

  Расте домати во стан во зима - лично искуство со заклучоци и сорти 6

  Поради некоја причина, сè со нано-префиксот излегува дека е чисто измама. Со декларираниот 30 см максимален раст, од сите три засадени семиња растев грмушки со скоро неограничен раст.

  Истата работа со бројни сорти наречена Чудо од балкон. Чудо од џудо расте, но не на балконот, а особено не во просторијата. Бев убеден во тоа долго време, расте домати во текот на летото на балконот.

  5. Сребрена смрека

  Одгледување домати во стан во зима - лично искуство со заклучоци и сорти 7

  Изненадувачки, оваа градинарска сорта покажа одлични перформанси дома. Покрај тоа, при надземно осветлување Сребрена смрека формира широка круна и повеќе личи на бор отколку смрека. Плодовите, се разбира, не се толку големи како во текот на летото, но тие се исто толку слатки и ароматични. Поради својата ширење на природата, таа бара поддршка и постери. Оваа зима ја засадив втората домашна генерација од оваа сорта. Првите домати зреле по 80 дена.

  Сите домати одгледувани во зима продолжија да растат во текот на летото на балконот и во градината. Остави за втората зима Минимал Ф1. Сега тој стои на кул чардак и се чувствува прилично добро..

  За жал, во услови на мал стан, не е секогаш можно да се тестираат многу други варијанти на затворен простор и хибриди, но би сакал. Зимските домати се забавни. Пробајте го - ќе го сакате.

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака