Растеме печурка од остриги дома: сè што сакавте да знаете

Растеме печурка од остриги дома: сè што сакавте да знаете 1

Едноставноста и ефтиноста на растечката и постојано висока продуктивност - ова е за неа, за печурки од остриги. Овие ламеларни печурки веќе го заземаат второто најпопуларно место меѓу култивираните во Русија, а нивната слава само расте. Вкусен, скромен - зошто да не го правите тоа сами одгледувајќи ги дома?

Наместо тоа, не сосема дома - можете да одгледувате печурки од остриги или во подрум или во летна куќа (во стаклена градина или на отворено). Откријте ги нијансите.

Ние подготвуваме мицелиум и супстрат

Растеме печурка од остриги дома: сè што сакавте да знаете 2

Значи, решивте да започнете да одгледувате печурки од остриги. Што, каде и како да се засади?

Маст за садење печурки од остриги е негов стерилен мицелиум (мицелиум). Не е тешко да се купи денес, и можете да го чувате пред да се качите во истиот фрижидер (не во замрзнувач!) - на овој начин останува одржлив до 3-4 месеци.

Каде да се засади мицелиум од печурки од остриги? Во природата, оваа печурка расте на стеблата на исушени дрвја, така што за само-култивирање можете да подготвите дрвени чакови или дури и стари трупци на локацијата.

Имајќи засадени печурки од остриги на стебла од дрвја, ќе добиете двојна придобивка - и можете да соберете печурки неколку години на истото место, и потребата за макотрпно искоренување на трупецот (печурката едноставно го уништува во процесот на раст и развој).

Покрај тоа, ентузијастите денес измислија многу начини да одгледуваат остриги печурки на други подлоги. Она што тие не го користат - слама, сончоглед или лушпи од леќата, суви пченкасти стебла, пилевина и дури памучна волна.Секој супстрат мора да се подготви пред садење на габичниот мицелиум. Целта е да се стерилизира, да се храни со влага и да се направи дише. Значи, мицелиумот може да се развие во удобни услови и нема да биде подложен на напад од мувла. Можете да купите готов супстрат, веќе спакуван во пластични кеси-блокови, или сами да го соберете и подготвите.

Значи, дрвовите (подобро од тврдо дрво) со пресечен дијаметар од најмалку 20 см за 2-3 дена треба да се натопат во вода (по можност да се заменат од време на време со жешко). Ситно исецканата подлога (пилевина, лушпа, слама, итн.) Мора да се третира повторно со врела вода околу еден час или со топла пареа, а потоа да се исуши.

Ако го купивте готовиот подлога во вреќи, можете да го стерилизирате директно во врела вода без да го отстраните од таму. Во кесите само треба да направите неколку дупки.

Добро навлажнетиот материјал, подготвен за поставување на мицелиум, ќе „извира“ кога е компресиран на дланката на вашата рака, но водата нема да се испакнува.

Каде да растат печурки од остриги?

Растеме печурка од остриги дома: сè што сакавте да знаете 3

Треба да ги подготвите просториите, ако не сакате да бидете задоволни со единствената култура годишно што може да се добие на отворено. Дома, најчесто ова место е подрум, кој мора да се стерилизира пред да се постават садови со мицелиум - третирани со белило, ако е посебна просторија, или со обичен раствор од 1 хлор. Можете да ги покриете wallsидовите со специјална антифунгална боја. За да се создаде оптимална микроклима за печурки од остриги во просторијата за време на сите периоди на одгледување печурки, ќе биде неопходно да се одржи чистотата, како и да се одржи стабилна влажност и температура.Ако одгледувате печурки од остриги не во подрумот, туку на улица, изберете добро засенчено место без нацрти за поставување на контејнери со мицелиум. Најдобрата опција ќе биде место на северниот ид или ограда.

Како да се засади печурка од остриги?

Растеме печурка од остриги дома: сè што сакавте да знаете 4

Ако сте избрале да одгледувате остриги печурки на дрвени чакали, тогаш по натопување, дупките или попречните пукнатини длабоки околу 5 см длабоко се дупчат во второто, каде што мицелиумот се воведува и покриен со слој на влажна пилевина. Исто така, горните краеви на шумата се покриени со слој од мицелиум. Самите чакали се носат во градината (стаклена градина), каде што се ископани во земјата на засенчено место на растојание од околу 30-35 см едни од други и повторно се покриени со слој на влажна прекривка одозгора - можете да користите пилевина, слама или леќата. Ова ќе го заштити мицелиумот и дрвото од сушење и ќе придонесе за подобар опстанок на садење мицелиум. За да заштедите простор, дрвените работни парчиња можат да бидат поставени директно едни над други, избирајќи го дијаметарот.

Ако одлучите да одгледувате остриги печурки во пластични кеси со капацитет од 5-15 л, подготвената стерилизирана подлога мора цврсто да се спакува во овие кеси, наизменично со слој од подлогата со слој од мицелиум, и цврсто да се врзува. Во овој случај, вкупната маса на подлогата треба да биде најмалку 2-3 мицелија. Потоа во торбите со стерилен инструмент треба да ги пробиете дупките со ширина не повеќе од 0,5 см на растојание од околу 20-25 см едни од други. Подготвените кесички од печурки се поставени на сивата место во градината (во стаклена градина, на полиците во подрумот), така што перфорираните страни не се потпираат на theидот или оградата и немаат добар пристап до воздухот. За да заштедите простор, можете да ги организирате и во неколку нивоа, редење едни над други.

Одгледувањето на остриги печурки и слетувањето на неговиот мицелиум треба да се спроведе на различни места за да се избегне инфекција на мицелиум.

Сите работи на поставување на мицелиумот во подлогата се изведуваат со нараквици, доколку е можно во стерилно затворено подрачје, на дезинфицирани површини и со системот за вентилација е исклучена, за да се избегне инфекција од мувла, итн..

При одгледување на остриги печурки на отворено, контејнери со подлога и мицелиум треба да бидат подготвени и поставени на местото на раст најдоцна до крајот на мај, доколку сакате да го добиете првото плодување веќе во септември-октомври оваа година.

Како да растеме остриги печурки?

Растеме печурка од остриги дома: сè што сакавте да знаете 5

Периодот на инкубација на мицелиум трае од 18 до 25 дена, по што веднаш започнува плодот на печурки од остриги. Во исто време, за секоја фаза на развој и раст на печурки во просторијата, потребни се свои услови.

Значи, за време на фазата на инкубација, печурката од остриги не е потребна лесна и присилна вентилација (освен за ситуацијата кога треба итно да ги разладите блоковите), но ќе мора внимателно да ја следите температурата - не треба да надминува 25 ° C (запомнете дека во внатрешноста на габичката е дури и повисока ), во спротивно, мицелиумот нема да се зголеми како резултат на топлотен шок. Дури и малите температурни флуктуации (повеќе од 2 ° C во една или друга насока) во овој период ја намалуваат веројатноста за појава на садници.

Во текот на целиот период на инкубација, просторијата не се емитува - ова создава висока концентрација на јаглерод диоксид и малку го зголемува процентот на влажност. За да се спречи појава на болести и мувла, препорачливо е да се влажни просториите дневно со употреба на производи базирани на хлор..

После фазата на инкубација, започнува периодот на одгледување печурки од остриги. При плодот, на габата веќе е потребна пониска температура (10-20 ° C), добра вентилација, одредена влажност (85-90) и доволна количина на светлина за 8-10 часа секој ден (користејќи најмалку 5 вати флуоресцентни светилки секој 1 кв.м.). Одржувањето на влажноста обично се изведува со дневно прскање на просторијата и контејнерите со подлога од ладна вода. Важно е печурките од остриги да имаат време да се исушат помеѓу прскањата, бидејќи не толерираат вишок влага - инаку плодните тела ќе се претворат во жолта боја и ќе се водат, ќе станат водени.

Интересно е што бојата на овошните тела на остриги печурки е под влијание на осветлувањето и влажноста во просторијата кога се одгледува. Колку е поголема температурата и намалете го осветлувањето, толку ќе бидат посветли капи. Овие фактори не влијаат на вкусот на печурката..

Првата култура на печурки од остриги, предмет на сите услови на растење, може да се очекува за околу 1,5 месеци. Понатаму, печурките ќе се појават непропустливи во интервали, за уште 3-6 месеци. Зрелите плодни тела мора внимателно да се исечат со остар нож, а не индивидуално, туку во групи.

Поголемиот дел од земјоделските култури паѓа на првите два бранови плодни. По бербата на четвртата култура, искусни одгледувачи на печурки советуваат да ги сортираат содржините на кесите со подлогата - отстранете ги остатоците од нозете, проверете дали има мувлосани области, навлажнете и обновете ако е потребно.

Ако одгледувате печурки од остриги не во просторија, туку во летна куќа во воздух или во стаклена градина, грижата за тоа се состои во одржување на воздухот и почвата околу трупците (дрво чоколади, торби) влажни. Доколку временските услови се поволни, плодните почнуваат во есента оваа година. Во иднина, жетвата на овошни тела од остриги од печурки може да се берат годишно од април до ноември за 4-5 години, во зависност од густината на дрвото и дијаметарот на трупците.

Како што можете да видите, растењето на остриги печурки дома не е најпроблематична работа. Се разбира, за доброто на неколку килограми култура на печурки, не се мачи со оваа технологија, можете да отидете на пазарот. Но, ако сакате да заработите пари на тоа или само да добиете вкусни печурки во текот на целата година - зошто да не се посветам.

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака