Како да растеме остриги печурки на трупците?

Како да растеме остриги печурки на трупците? 1

Расте печурки од остриги не е тешко. Јас ќе ти кажам какви услови се неопходни за ова..

Harvestечам здраво дрво: топола, аспен, јаболкница, круша, орев. Го видов во трупци со висина од 30-40 см и дијаметар од најмалку 18 см. Јас секогаш правам белешки на секој (мали прекари) на дел што беше на страната на круната. Не е неопходно да се отстрани кората. Дупчам дупки со дијаметар од 10-15 мм и длабочина од 7-10 см на растојание од 12-15 см едни од други по целата странична површина на трупците. Потопете празни места во вода во кој било сад (бања, барел) 2-3 дена. Свежото дрво не може да се натопи.

Место за слетувањеНа засенчено, влажно место на градинарска парцела или градина (можете помеѓу грмушки од рибизла, огрозд и малини) копам дупки длабока 15-20 см, малку поголема во дијаметар од коноп. Во овој случај, важно е да се набудува растојанието помеѓу дупките - 30-35 см На дното на секој багаж навлажнета пилевина (или мали чипови, слама) со слој од 1-1,5 см. Го истурам садот за садење мицелиум на печурките со слој од 1 см на врвот и го ставам решетките на конопот нагоре. Многу е важно.

Како да растеме остриги печурки на трупците? 2

Расте печурки од остриги на трупцитеФакт е дека дрвото има можност да апсорбира вода само во правец од коренот до круната. И ако трупецот не стои исправено со своите „корени“, нема да апсорбира вода од почвата и ќе даде многу мала култура на печурки (само една жетва, но може да не е воопшто во суво време).

Технологија за одгледување печурки од остриги

Пред да ги ставам трупците во дупката, ги пополнувам дупките дупчат во нив со садење мицелиум и ја затворам надворешноста со восок или трупи од влажна пилевина. Наместо дупки, можете да направите намалувања, пукнатини и да ги пополните точно на ист начин..

Околу конопот поставен во дупките ја набивам почвата - ја газам со нозете. За да заштедите простор, дрвените работни парчиња можат да бидат наредени еден врз друг, избирајќи го во дијаметар. Секој или сите заедно ги покривам 2-3 недели со парче чист пластичен филм, кој мора да го пре-перфорирам (пирса) преку 10-15 см со нокти.

За таа цел, можете да користите чисти пластични кеси или торби - ставете ги на коноп и зацврстете ги за да не летаат. Таквото засолниште го штити мицелиумот и дрвото од сушење и придонесува за подобар опстанок на садење мицелиум.

Како да растеме остриги печурки на трупците? 3

Остришна печурка која расте на трупецот

Како да се грижите за печурките од остриги?

На овој начин, јас садам остриги печурки во мај - почетокот на јуни, така што за време на топлото лето време мицелиумот расте добро во дрво. Грижа е да се задржи почвата околу трупците влажна. Доколку временските услови се поволни, плодот започнува во септември-октомври во тековната година. Кога користите висококвалитетен мицелиум и одредени видови (сорти), овошните тела на остриги печурки ги берам годишно од април до ноември за 4-5 години, во зависност од густината на дрвото и дијаметарот на трупците.

Како што можете да видите, подигањето на остриги печурки во земјата не е толку тешко. Пробајте го и веројатно ќе можете да соберете добра култура на печурки.

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака