Што е биохум и како да се користи во течна и сува форма

Употребата на еколошки ѓубрива со животна средина неодамна стана популарна кај лозарите кои сакаат да одгледуваат производи ослободени од штетни материи. Еден таков лек е биохум. Ова е оригинален производ на руско производство, кој се смета за добра алтернатива на најчесто користените ѓубрива од минерална природа. Размислете за тоа што е биохумус, неговиот состав, корисни својства, како и како да се користи на кревети.

Што е биохум и како да се користи во течна и сува форма 1

Како се добива биохумус? Црвите од Калифорнија обработуваат разни органски остатоци. Како резултат на тоа, откако претрпеле поцелосна обработка во стомакот, тие претрпуваат длабоки структурни промени, се заситени со ензими, корисни аминокиселини, многу витамини, минерали, хормони за раст и природни антибиотици. По обработката, структурата на органските материјали се менува, тие стануваат грануларни, нивниот мирис се менува, што станува неутрално или пријатно заземјен. Тие стануваат основа на хумус - главна компонента на плодноста на почвата.

Biohumus е дозволено да се користи за сите видови на земјоделски култури: за преработка на семе, ѓубрење на домашни садници и растенија од зеленчук, овошје и бери растенија.

Состав и корисни својства

Влажниот (50) вермикомпост содржи околу 12-15 хумус, додека сувиот содржи околу 25-35, што е за 4-8 пати повеќе отколку кај обичното ѓубриво или расипаниот компост. Покрај тоа, таа има:

 • 0,8-2 азот и фосфор;
 • 0,3-0,5 магнезиум;
 • 0,5-2,5 железо;
 • 0,7-1,2 калиум;
 • 2-3 калциум;
 • 3.5-5.1 бакар;
 • 6-18 влажни киселини (6-8 пати повеќе отколку во ѓубриво или компост);
 • полисахариди;
 • фулвични и хидроксикарбоксилни киселини.

Што е биохум и како да се користи во течна и сува форма 2

Ваквиот разновиден состав на вермикомпост ги објаснува неговите одлични микробиолошки својства, како и фактот дека тој нормализира многу процеси што се одвиваат во почвата, правејќи го подобар. Неговата киселост е неутрална - 6,9-7,2, што овозможува да се користи за скоро сите култури.Биохумот како ѓубриво има многу предности во однос на традиционалните органски соединенија:

 • одличен капацитет на влага;
 • не се распаѓа;
 • не се мијат надвор од почвата;
 • нема токсични, канцерогени или други штетни материи;
 • недостасува семе од плевел, јајца од хелминти и патогена микрофлора.

Тие се третираат со семе, цветни светилки и клубени, по што нивната стапка на ртење се зголемува за 1,5-2 пати. По наводнување или прскање садници и растенија за возрасни, стимулира формирање на корен во садници, се зајакнува имунитетот против болести и отпорност на напади од штетници. Овошните растенија го зголемуваат вкупниот принос, концентрацијата на нитрати и други токсични материи во овошјето се намалува, но содржината на шеќери, протеини и витамини се зголемува, а времето на зреење се намалува за 1,5-2 недели. Зградите во затворен простор по нанесувањето на вермикомпост почнуваат да цветаат подобро, свежо исечените цвеќиња ја задржуваат свежината подолго.

Ова ѓубриво останува активно 5 години, што исто така го надминува периодот на важност на другите ѓубрива од органско потекло. Веднаш се апсорбира од растенија, може да се чува долго време, па дури и по силно сушење (суво) или замрзнување (течност) не ги губи своите корисни својства. Fубриво вермикомпост може да се комбинира со многу други средства за хранење, органска и минерална природа.

Како да користите вермикомпост

Течните и сувите ѓубрива се подеднакво ефикасни кога се користат во градината, тие ги содржат истите корисни соединенија. Разликата меѓу нив лежи само во фактот дека течното ѓубриво се смета за попогодно за употреба, бидејќи сите супстанции во него се веќе во растворена форма: доволно е едноставно да се разреди концентратот во одреден волумен на вода и да се користи.

ТечностТечниот вермикомпост е екстракт од вода на вермикомпост специјално подготвен за употреба во домашно градинарство или, како што се нарекува и вермикомпост. Ова ѓубриво има многу влажни компоненти и природни соединенија кои се важни за нормален развој на сите градинарски култури. Пожелно е да се користи во текот на сезоната на растење на растенијата, од растење садници до плодни.

Што е биохум и како да се користи во течна и сува форма 3

На продажба има неколку видови течен вермикомпост, упатството за употреба што укажува на употреба на лекот:

 1. За да се впие семенскиот материјал, се подготвува раствор по стапка од 1 ml концентриран препарат на 200 ml вода. Времето на изложеност варира во зависност од културата.
 2. Истата течност се користи за облекување на корен со течен биохум на градинарски култури.
 3. Биохум за садници се прави по стапка од 5 ml од препаратот на 1 литар вода, младите растенија се напојат со течност под коренот, а се истураат во бунарите за време на подигањето. За прскање на лист, направете раствор во сооднос од 5 ml концентриран хумус до 4 л вода.
 4. Употребата на вермикомпост за компири вклучува подготовка на раствор од 30 ml концентрат и 10 l вода. 0,5 л се додаваат на секоја бунар за време на садење. Или можете да ги третирате клубени пред садењето со разредување на 20 ml од лекот во 1 литар вода и да натопи во растворот 5-10 минути. За обложување на корен, користете раствор од 15 ml вермикопост во 10 литри вода. За зеленило - 15 ml во 3 вода.
 5. Биохумско ѓубриво за растенија во затворен простор, бери грмушки, овошни дрвја и тревник од тревник се подготвува од 20 мл концентрат на 1 литар вода.
 6. Вермикомпост со течно ѓубриво се користи и за време на садење бери грмушки - по растворање на 30 мл лек во 10 литри вода, се истура во садот за садење од 5-10 литри за 1 парче и 10-20 литри за 1 дрво.

Облекување со корени се изведува најмалку 6 пати во текот на сезоната на градина - за зеленчук (коренови култури, компири, домати, краставици и слични култури), зеленило - еднаш на секои 1,5-2 недели, за садници - 2-3 пати за целиот период расте.

Сува во вреќи

Што е биохум и како да се користи во течна и сува форма 4
Сувата вермикомпост е наменета за употреба главно при садење растенија, кога се внесува во почвата и се меша со неа. Можете да го направите ова за време на подготовката и копањето на локацијата или истурете доза во бунарите. Стапката на примена на вермикомпост за време на садење садници и компири - 200 мл, цвеќиња, садници од овошни дрвја или грмушки - 500 мл.

Складирање и мерки на претпазливост

Biohumus има неограничен рок на траење, но за да се задржи подолго, мора да се чува во сува и темна просторија, течност - од -3 до + 35 ° С. Кога подготвувате решенија и нивна употреба, не е неопходно да се следат строги мерки на претпазливост, бидејќи лекот не е опасен, но и покрај тоа, кога работите со него, треба да носите гумени ракавици, а потоа да ги исплакнете рацете и лицето со вода.

Прегледи

Градинарите честопати користат вермикомпост за да ги оплоди своите растенија, бидејќи преостануваат прегледи.

Јас сум aубител на органско земјоделство, затоа го користам ова прекрасно ѓубриво многу широко и за сите култури што растат во мојата градина. Растенијата реагираат многу добро на тоа - тие почнуваат енергично да растат, цветаат поактивно и побрзо вроди со плод .. Александар

Повеќе од една сезона користам вермикомпост во мојата градина. Се разбира, не е ефтино, но резултатот ги оправдува сите трошоци - растенијата растат многу подобро, се подобрува квалитетот на земјоделските култури. Јас нанесувам ѓубриво на сите култури .. Вадим

Биохум, заедно со други органски производи, јас го користам за украсно и затворено цвеќе. Од ова тие стануваат поздрави, повеќе прекрасни и цветаат подолго. Го препорачувам на сите градинари .. Ирина


Biohumus е универзален лек што може да се користи за да се хранат апсолутно сите култивирани растенија. Сосема е безопасен, но придобивките од неговата употреба се огромни..

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака