Како да се користи пепел како ѓубриво во градината за исхрана на растенија

Пепелта што останува од горење растителни материјали долго време ја користеле повеќето градинари како исклучително ефикасно природно ѓубриво. Откријте какви се придобивките од пепелта како ѓубрива за растенијата и како можете да ја примените во градината.

Во пепелта од леќата и сончогледи, калиумот е само малку помалку отколку кај калиум хлорид - синтетичко ѓубриво што не е соодветно за сите растенија заради присуството на хлор. Самата пепел го нема овој елемент, па затоа може да се користи за ѓубрење на култури кои се чувствителни на тоа (рибизли, краставици, компири, зелена салата, јагоди и грозје, грав и малини). Интересно е што во него е отсутен и азот, што го прави неопходно да се користат ѓубрива што содржат азот заедно со пепел од растенија.

Збирот на елементи и нивната количина во пепелта не е константен. Промената во хемискиот состав на пепелта е одредена од тоа што било изгорено. Најквалитетно ѓубриво доаѓа од горење дрво, гранки од овошни дрвја, растителни остатоци од градината, врвови, сува трева и лисја. Покрај тоа, кај тврдо дрво има повеќе минерали отколку во мекото дрво, како кај младите растенија, отколку кај старите. Пепел од рерна од горење јаглен, како и пепел од тресет, весници, обоени табли, со додаток на запалена гума, филм, синтетички материјали за хранење не се соодветни.

Корисните својства на пепелта како ѓубрива се познати многу долго време. Всушност, ова е концентриран сув остаток од што се состоеле изгорените растенија, па затоа е толку добро апсорбирана од живите растенија, ги храни со сите потребни елементи.

По употребата на пепел како врвен облекување, во растенијата:

  • метаболичките процеси се подобруваат;
  • корените растат подобро;
  • се појавуваат повеќе цвеќиња;
  • тие подобро апсорбираат витамини;
  • станат поотпорни на инфекции и временски промени;
  • зимските настинки и летните суши полесно се толерираат.

Пепел придонесува за синтеза на ензими и јаглени хидрати, снабдува супстанција која учествува во процесите на фотосинтеза. Тој е универзален - може да се примени во кое било време на која било почва, освен алкална, но најмногу има потреба од лесни песоци и песочни килими или тревки од трева кои се сиромашни со калиум - има малку елементи во трагови во овие почви. Кај нив, вкупната доза на пепел е запечатена на делови, а во глина - веднаш во целост, бидејќи супстанциите од нив не се мијат наскоро. При аплицирање, треба да запомните дека количината на ѓубриво ќе варира во зависност од видот на почвата.

Друг услов за правилна употреба на пепел е тоа што е пожелно да се меша со ѓубрива што содржат азот или да се направи веднаш по нив..

Покрај тоа, пепелта има неколку повеќе вредни својства. На пример, калциумскиот елемент во него ја неутрализира киселоста на почвата, така што се внесува во кисели почви. Во вакви случаи, пепелта може да го замени традиционално користениот вар или доломитско брашно, но ќе треба 3 пати повеќе.

Бидејќи е во земјата, пепелта им помага на бактериите да ги распаѓаат органските остатоци и да ги претворат нивните компоненти во форми достапни за култивирани растенија. Може да биде и средство за заштита од штетници и инфекции, што е исто така многу вредно..

Како да се разбере дека на растенијата им треба пепелНедостатокот на хранливи материи во земјата директно влијае на самите растенија. Можете да го видите ова според нивниот изглед. На пример, ако им недостасува калиум, тогаш нивните лисја се деформираат и хлорозата, пупките, цвеќињата и јајниците паѓаат, се појавуваат дамки на плодовите, врвовите умираат, растот запира. Ако нема доволно магнезиум или калциум, тогаш лисјата венеат, искривуваат, нивните рабови се исушат, корените изумрат (недостаток на магнезиум).

Рецепти за подготовка на малтер и инфузија од пепел

Пепелта може да се користи во градината и во течна и во сува форма. Од него можете да направите инфузии и раствори, или само да посипете близу растенија или растенија во почвата. Во овој случај, важно е да се придржувате до точната доза..

Класичен раствор од пепел се прави од 1 чаша прашок во 10 литри вода. Тие се напои со култури во коренот, темелно мешајќи пред употреба за да се подигне талогот од дното.

За исхрана на растенијата не се користи не само брзо подготвено решение, туку и инфузија, која треба да се потроши некое време. Рецепт за инфузија на пепел за исхрана на растенијата: 1 кг во прав се истура со 10 литри вода (топла), се остава да кисна за 2 дена. Пред наводнување, 1 литар од оваа течност се додава во кофа со ладна вода. Инфузија за некое време се чува на ладно место. Други супстанции, на пример, борна киселина или манган, се додаваат на него по желба..

Инфузијата на дрво пепел не само што се напои, туку и се прска со растенија, но покрај тоа, се додава сапун за да се залепи.

Апликација за пепел

Плодни пепел на култивирани растенија може да се применат и во градината и во градината. Многу култури реагираат позитивно на тоа, треба само да знаете точно кога и во кои дози треба да се примени.

Во градинатаУпотребата на пепел за садници вклучува прскање со инфузија на секои 8-10 дена, што не само што ќе стане одлично врвно облекување, туку и ќе го заштити од штетници. Кога садите млади растенија на креветите, додадете 1-2 суп.л-патки на секоја од нив во дупката. л пепел.

Не заборавајте за врвниот облекување на зеленчук со пепел, што може да се спроведе за многу култури. На пример, зеленчук од стаклена градина - краставици, пиперки, домати, итн., Се оплодуваат со пепел.Тие се напои со раствор или инфузија со брзина од 0,5-1 л на грмушка на секои 10 дена, но особено во фаза на цветни. Краставиците што растат во отворени кревети, исто така, ќе имаат корист од зеленило хранење со пепел..

Првото хранење пиперки со пепел во услови на стаклена градина се врши веќе во фаза на копање на локацијата или нивно садење во креветите, кога 3 чаши за секој 1 кв. м или ставете го во дупките. Целата сезона е потрошена и дополнителни апликации - расејувајте ја пепелта на земја околу стеблата. За зелка и тиквички, дозата на пепел е како што следува: 1 стакло на 1 квадратен. м во подготовката на локацијата и 1-2 суп.л-патки. л - при пресадување садници. Врвот со кромид и лук со пепел се прави не повеќе од 3 пати по сезона, но пред-оплодете го со земја за време на есенската подготовка на земјиштето (2 лажици. На 1 кв.м.) и пролетта (1 лажица масло. На 1 квадратни М).

Хранењето компири со пепел може да започне веќе во моментот на садење клубени од семе на креветите, кога 2 лажици се истураат во дупката за садење. л прав. Потоа, за време на првото хилгирање, истата количина на прав се додава на земја, а во текот на второто, што паѓа на почетокот на младиот и надежен, секоја од 0,5 лажици. под секоја грмушка од компир. Течните врвни преливи наизменично се појавуваат со прскање со лисја.

Под моркови и цвекло во подготовката на локацијата затворете 1 лажица масло. пепел на 1 квадратен. метар, и откако ќе се појават пука - посипете ги со прав 1 пат за 7 дена, а потоа вода.

Пепел од дрво за употреба во градината треба да биде со висок квалитет - просејува и да не содржи подмножества штетни за растенијата. Мора да се чува на неопходно суво место без пристап до влага. Соодветноста за употреба на дрво пепел во такви услови на конзервација не е ограничена на време.

Во градината

Не само градина, туку и градинарски култури добро реагираат на хранење со пепел. Може да се храни јагоди по цветни, за што треба да посипете грмушки со прав од 10-15 g секоја од нив. Исто така, ќе се спречи инфекција со сиво гниење..

Хранењето малини со пепел и други грмушки се врши пред цветни, и ако се откриваат разни штетници, тие се испрскаат со инфузија или супа.

Грозјето е друга култура што ќе има корист од пепелта. Фреквенцијата на зеленило хранење на грозје со пепел е 3-4 пати за целата сезона на растење. Пепел се користи и како ѓубриво за возрасни растенија: во времето на садење, садници придонесуваат до 150 гр прашок, а потоа оплодуваат растенија еднаш на секои 4 години, расејувајќи 2 кг пепел околу трупот.

За цвеќиња и растенија во затворен простор

Цвеќиња, градина или затворен простор - исто така нема да се откажат од ѓубриво пепел. Тие можат да се оплодуваат од време на време со инфузија на пепел во волумен не повеќе од 0,1 литри на тенџере од 1 литар. Од сите градинарски цвеќиња, ваквите преливи се најмногу fondубители на рози, тие се напои со раствор од 1 до 10 или испрскаат со течност во концентрација од 1 до 20. Хранењето рози со пепел се врши пред цветни.

Gladioli, clematis, peonies и лилјаните можат да се напојат со ист екстракт од пепел како и за цветните култури кои растат во затворен простор, а кога ќе се садат на градинарска парцела додадете 5-10 g пепел на секоја бунар за секој корен. Резултатот од примена на дрвена пепел за затворен и градинарски растенија ќе биде видлив многу наскоро.

Пепел од болести и штетници

Од инсекти кои им штетат на растенијата, на пример, aphids, болви, slugs, погодените грмушки се третираат со лушпа за прскање со додавање на сапун за перење. Доколку е потребно, третманот се повторува неколку пати. Сува пепел се користи од мравките што се размножуваат на локацијата, со нив е попрскан мравјалник, или тие се користат во концентрирана течна форма. Употребата на дрво пепел против различни штетници е докажан и безопасен метод за нивно уништување.

Во кои случаи не вреди да се користи пепел

Пожелно е да се примени на почви со алкална реакција, како и веднаш по примената на фосфор и минерални ѓубрива од калиум, за да не се засити почвата со елементи. Не можете да го нанесувате исто така и на растенија кои претпочитаат кисела почва (на пример, брусница, лингвори, боровинки, камелија, азалеа, рододендрон).

Како можам да ја заменам пепелта

Заменете ја пепелта од дрво, што се користи како ѓубриво, може да биде слична во хемискиот состав со суперфосфат или калиум сулфат. Тие треба да се применуваат одделно, извесно време по правењето на едното или другото.

Кога киселоста на почвата се намали, пепелта може да се замени со вар и доломитно брашно.


Дрво пепел - долга и добро позната алатка за градинари да ги хранат и заштитат растенијата од штетници. Тој е универзален, секогаш достапен, потполно еколошки..

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака