Зошто водата во надворешниот базен станува зелена и како да ја спречиме?

Зошто водата во надворешниот базен станува зелена и како да ја спречиме? 1

Купивте базен, но долго не се радувавте на набавката: водата во неа брзо стана зелена. Веднаш се појавија многу прашања. Зошто водата во базенот станува зелена? Што ќе помогне од цветаната вода? Како да го исчистите?

Што може да биде подобро од влевање во студената вода во базенот во врелиот летен ден? Особено ако е транспарентен и небесен сино. Сепак, за да го постигнете ова, треба да работите напорно.

 • Зошто водата во надворешниот базен станува зелена и како да ја спречиме? 2

  Прво, ќе се обидеме да се справиме со причините за овој непријатен феномен. Сакаме веднаш да кажеме дека сопствениците на затворени базени се соочуваат и со овој проблем. Сепак, за уличните езерца ова не е само проблем, тоа е цела катастрофа. Па, зошто цвета водата во базенот? Патем, точно така - цветни - правилно се нарекува зеленило на вода.

  Причината што водата во базенот станува зелена е активната дистрибуција на алги. Токму тие ја менуваат бојата на водата од сина во зелена боја. Што може да предизвика брз раст на алги?

 • Сонцето и водата се идеално опкружување за развој на овие микроорганизми. Тие имаат неверојатна способност да преживеат (алгите се најстари копнени микроорганизми) и се размножуваат (спорите брзо се транспортираат со вода и се поплавуваат големи области). Во топла вода, овие процеси се многу поактивни. Уште побрзо, вашиот базен ќе цвета ако извлечете вода од природен извор: река, езеро или бунар.
 • Разни органски ѓубре. Може да бидат и двата лисја што паднале во базенот, и она што било "внесено" во телото на вода од страна на една личност: пот, делови од епидермисот, косата, итн..
 • Отсуство на филтер или присуство на несоодветно: моќноста на филтерот не одговара на волуменот на базенот. И застојана, без движење, водата, како што секој знае, на крајот се претвора во мочуриште. Покрај тоа, размножените алги можат дури и да ја заглават пумпата.
 • Занемарување на дезинфекција. Многумина се плашат од „хемија“ што претпочитаат да прават без неа. Но залудно! Прво, не сите хемикалии се толку агресивни што предизвикуваат штета на луѓето. И, второ, не можете да направите без нив во чистење на базени.
 • Нарушено киселинско-базна рамнотежа. PH вредноста во вашето тело на вода треба да биде помеѓу 7,0 и 7,4. Кога отстапуваат од овие индикатори, се намалува ефикасноста на средства за дезинфекција и тие не можат да се справат со уништување на патогени на цветна вода.
 • Ако не преземете никакви мерки, тогаш по „погрешната“ боја езерцето ќе го има истиот мирис. Сепак, се случува водата да е зелена или кафеава, но нема мирис или заматеност. Ова е индикатор дека нивото на железо е надминато во базенот. Ова исто така треба да се бори..

Растот на микроорганизмите во вашиот базен може да биде индициран не само со зелена вода, туку и на слуз на theидовите на базенот, како и на пена на нејзината површина.

Како да се спречи цветањето на водата?Зошто водата во надворешниот базен станува зелена и како да ја спречиме? 3

Дали е можно да бидете сигурни дека водата во базенот не цвета? Да, можете, ако се грижите за превенција.

 1. Основата на основите за секој базен е филтер. Постојаната циркулација и прочистување на вода ќе ве спасат од потребата да го ослободите базенот од цветаат алги. Кога купувате филтер, не заборавајте да обрнете внимание на неговата моќност. Заштедите во ова прашање ќе доведат до недоволна филтрација и, како резултат, до раст на микроорганизми. Запомнете да го чистите филтерот редовно..
 2. Следете ја вашата pH вредност. Зголемената pH вредност - алкална околина - ќе доведе до брзо множење на бактерии и тешкотии при дезинфекција. Намалената - кисела околина - негативно ќе влијае на опремата и самиот базен. Мерењето се препорачува приближно еднаш неделно. Ако забележите отстапување од нормалните вредности, треба да ги прилагодите.
 3. Користете хлор за лекување на базенот. Алгиецидите ќе помогнат да се зголеми нејзината продуктивност. Алгиецидите се лекови кои се дизајнирани за борба против алги. Заедно, овој „дует“ ефикасно ќе го изврши санитарниот третман на базенот и ќе ве спаси од проблеми.
 4. Редовно чистете го базенот механички. Користете ги рацете, нет или вакуум за да ги отстраните сите остатоци. Можете исто така да користите четка за чистење на wallsидовите на базенот. Бидете внимателни затоа што грубите материјали можат да му наштетат на обвивката на базенот..

Многумина веруваат дека таванот ќе може да го заштити базенот од цветни. За жал, тој е во состојба да ја заштити водата само од големи остатоци: лисја, гранки, трева, итн. И тој нема да спречи влез на микроскопски спори на алги.

Како да се прочисти вода во базен?

Зошто водата во надворешниот базен станува зелена и како да ја спречиме? 4

Што да направите ако го пропуштите моментот, а водата во вашиот базен сепак цветаше? Мора да бидете трпеливи и да ги извршувате потребните активности.Зошто водата во надворешниот базен станува зелена и како да ја спречиме? 5

 • Најефективниот начин е целосно да се истури водата од базенот. Кога тоа ќе се стори, земете четка и направете пролетно чистење на езерцето. Темелно исчистете ја целата површина од какви било загадувачи со средства за чистење и исушете го базенот на сонце.
 • Кога чинијата за базен е чиста од нечистотија и микроорганизми, надополнете ја со вода. Обидете се да користите само филтрирана вода. Ова ќе помогне да се справите со проблемот со цветни..
 • Во иднина, следете ги сите правила за да спречите ширење на алги.

И што ако не постои начин да се исцеди водата? На пример, базенот е многу голем, и ќе биде потребно огромно количество вода за да се пополни - задоволството не е евтино. Во овој случај, одете директно во борба:

Зошто водата во надворешниот базен станува зелена и како да ја спречиме? 6

 • Прво проверете ја вашата pH вредност. Поправете го ако е потребно..
 • Дезинфицирајте ја водата со препарати на хлор и алгиециди. Овие супстанции ќе ги убијат алгите и ќе ја прочистат водата..
 • Не заборавајте за задолжителната употреба на филтерот. Филтрирајте ја водата во текот на денот.
 • Собери мртви алги. Најлесен начин да го направите ова е подводна правосмукалка. Може да се користи без да се исцеди водата..

Народни начини за борба против цветањето вода во базенот

Зошто водата во надворешниот базен станува зелена и како да ја спречиме? 7

Како да користите сина витриол за базен?

Наместо алгиециди, некои користат бакар сулфат (бакар сулфат). Бакар сулфатот е отров што може да предизвика труење. Поради оваа причина, мора да се користи со големо внимание..

Во оние базени каде што децата пливаат, забрането е додавање на вода бакар сулфат во водата.

За борба против алги и габа, земете 0,9 g бакар сулфат. За да ја зголемите нејзината ефикасност, додадете 2,7 g обична солена маса. Разредете ги двете супстанции во мала количина на вода. Додадете го добиениот раствор во базенот..

Како да се користи перхидрол за дезинфекција на базен?

Перхидрол е добро познат водороден пероксид, но само со поголема концентрација - 37. Третиот водород пероксид, кој се продава во аптеките, не е погоден за дезинфекција на вода.

Ако цветањето на вода не е премногу големо, тогаш ќе биде доволно да се разреди 600 ml перхидрол во 1 кубен метар и да се додаде добиениот раствор во базенот. Со сериозна контаминација, дозата на пероксид треба да се зголеми на 1000-1400 ml. Кога дезинфицирате вода користејќи перхидрол, проверете дали го вклучите филтерот. Willе помогне да се отстрани седиментот што ќе се формира по смртта на бактериите.

Кога работите со перхидрол, бидете внимателни. Високо концентриран воден раствор на водороден пероксид.

Зошто водата во надворешниот базен станува зелена и како да ја спречиме? 8

Веднаш по нанесувањето на перхидрол, може да се чини дека водата стана уште нечиста. Не грижи се, по некое време ќе се исчисти и ќе стане кристално чиста.

Ако секогаш ја следите чистотата на водата во базенот и ги почитувате превентивните мерки, вашиот базен ќе ве повика со чиста сина вода цела сезона.

 • Зошто водата во надворешниот базен станува зелена и како да ја спречиме? 9Зошто водата во надворешниот базен станува зелена и како да ја спречиме? 10

  10 најважни прашања за езерцето на страницата

  Сонувате за мало езерце во земјата, но не знаете од каде да започнете? Ние ќе ви помогнеме да пребарувате на оваа тема.!
Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака