16 Идеи од она што можете да направите убава и практична патека за градина

16 идеи од кои можете да направите убава и практична патека за градина 1

Не само изгледот на приградската област, но исто така и колку ќе ви биде пријатно да се движите низ градината, зависи од кој материјал е направен градината патека. Ајде да разговараме за тоа како да направите градинарска патека за летна куќа со свои раце..

Градините патеки не се залудни наречени "артерии на градината": без нив е едноставно невозможно да се замисли модерна добро чувана летна куќа. Ние ви нудиме неколку опции за уредување песни: инспирирајте се и дејствувајте!

Патеки со чакал и камчиња

Дефинитивен плус на таквата песна е релативната евтина цена на инсталацијата. Покрај тоа, овие материјали имаат добри дренажни својства, што ќе биде од корист само за градината. Но, постои значителен недостаток: со текот на времето, малите камчиња ќе почнат да се движат надвор од патеката, ако не инсталирате граница.

1. чакал

16 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 2

Ова е еден од најпопуларните и едноставни начини за уредување градинарска патека во градината. Чакалот е достапен и лесен за инсталирање материјал. Покрај тоа, не треба да копате длабок ров, доволно е длабочина од 15-20 см. Ископајте го дното на идната патека, затегнете и лежете глина (или голем чакал) со песок на неа. Следниот ден, пополнете го "креветот" со вода, повторно затегнете го, а потоа пополнете го со фин чакал (слој 5-7 см).

2. Чакал и поплочувачи

16 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 3

Обична чакалска патека може да се зајакне и украси со поплочни камења (поплочни плочи). Акцентот на рабовите ќе ја направи патеката повеќе обемна и уредна. За да може добро да се држат камењата за поплочување, поставете го на следниов начин: истурете тенок слој чакал (3 см) во подготвениот „кревет“, потоа ставете поплочни камења по рабовите, а потоа истурете го преостанатиот „дел“ на чакал (слој околу 5 см) и израмнете го.

3. Чакал и дрво

16 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 4

Уште едно интересно решение за класична чакал патека. Дрвените „чекори“ изгледаат особено соодветни на рустикален или рустикален сајт (преведен од латински рустик значи „рустикален“). Принципот на инсталација е ист како оној на работ на тротоарот: дрвени греди се поставени на тенок слој чакал, а остатокот се истура после. Оваа патека е добра опција за нерамни области.

4. Камчиња и камења

16 идеи од кои можете да направите убава и практична патека за градина 5

16 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 6

16 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 7

Камчиња - материјал повеќе украсен од чакал. За да ја направите патеката да изгледа спектакуларно при изборот на материјалот, проверете дали камениот знак е различен по боја од камчиња. За да направите таква патека, истурете еден слој песок (3 см) во подготвениот ров (ископан, покриен со груб чакал и зашишен), израмнете, затегнете и инсталирајте камени плочи по посакуван редослед, а потоа пополнете го празниот простор со камчиња.

5. Мозаик од камчиња и камен

16 идеи од кои можете да направите убава и практична патека за градина 8

16 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 916 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 10

Можеби една од најпознатите декоративни опции за уредување градинарска патека. Користејќи камчиња и камења со различни нијанси и големини, можете да создадете многу оригинални обрасци. Таквата патека за градина не само што ќе ја украси градината, туку ќе ја дарува и со „карактер“. Скицирајте ја шемата на хартија и одберете ги вистинските камења. За мозаици, можете да користите и скршени керамички плочки..

Ставете го мозаикот од камчиња малку над земјата или на исто ниво со него, така што водата не се акумулира на патеката. Ниските места категорично не се погодни за мозаици, бидејќи водата ќе измие камчиња.

Истурете голем чакал или чакал во ров длабок 15-20 см, а потоа поставете слој од мешавина од песок-цемент (5-7 см). Навлажнете го последниот слој и нацртајте ги контурите на идниот мозаик. Поаѓајќи од центарот, продолжете да ја поставувате сликата со камчиња и камења. Пополнете ги слотовите со цементна мешавина, намачкајте го, а потоа исчистете го мозаикот со четка и покријте го со филм или церада 2 дена. Отстранете го капакот и додајте ја цементната мешавина доколку е потребно. Патеката можете да ја користите за 1,5-2 недели.

DIY камен патека

Градините патеки изработени од камен или поплочи се, најпрво, многу естетски пријатни. Второ, таквата патека носи тешки товари и може да ви трае многу долго. Недостаток е тоа што камената градина патека ќе биде скапа (освен ако, се разбира, имате снабдување со камења на страницата). Уште една „каприз“: мора да има дренажен слој во ровот, во спротивно патеката ќе биде поплавена.

1. Поплочување камења (плочи поплочување)

16 идеи од кои можете да направите убава и практична патека за градина 11

16 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 12

16 идеи од кои можете да направите убава и практична патека за градина 1316 идеи од кои можете да направите убава и практична патека за градина 14

Градинарска патека направена од плочки за поплочување (поплочувачи) е одлична опција за оние кои ја ставаат практичноста и сигурноста во првите редови. Патеката од поплочување плочи воопшто не е „здодевна“, како што може да изгледа на прв поглед. Можете да користите плочки со различни нијанси, како и да ги нарекувате според нестандардна шема: "шевронен коска", во форма на круг, во штиклирана шема, итн. Патем, поплочување камења може да се направи со свои раце:

 • 16 идеи од кои можете да направите убава и практична патека за градина 15

  Неколку материјали можат да се споредат во издржливост, сила и во исто време декоративност со природен камен. Ако сте сопственик на заговор со наклон, тогаш камен скалило во градината е она што ви треба. Можете да ја декорирате градината со скалила со помош на други материјали:

 • 16 идеи од кои можете да направите убава и практична патека за градина 16

  16 идеи од кои можете да направите убава и практична патека за градина 17

  16 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 18

  Одличен материјал за градинарски патеки. Поради природната форма и бојата, камењар (песочник) оди добро со зеленилото на градината. Ваквите патеки за градина (видете фотографија) изгледаат особено добри во сончевите места на приградската област.

  16 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 19

  Еден од најлесните начини да се направи градинарска патека во земјата. Копајте плиток ров (што се однесува до споменатите патеки на рефус, на пример, од чакал), ставете мешавина од глина и груб чакал на дното, а потоа истурете песок. Секој слој треба да биде навлажнет и затегнат. Потоа поставете ги камените плочи по случаен редослед и пополнете го преостанатиот простор со прекривка материјал: пилевина, кора од зимзелени дрвја, итн..

  16 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 20

  За да ја креирате атмосферата на стара градина, направете патека за градинарски калдрма. За да го направите ова, ќе треба доста (во зависност од обемот на патеката) камења. Колку повеќе се разликуваат едни од други по боја и големина, толку подобро. Редење на камења не се разликува од поставување на асфалтирање и други слични материјали: во подготвениот ровот се поставува бетонска мешавина, на која се поставени камењата.

  Бетонски патеки

  Бетонските градински патеки се погодни и за loversубителите на строгоста и за визионерите: кога работите со мешавини со цемент, можете да бидете креативни. Покрај тоа, јачината на бетонската патека не може да се одбие. А сепак, сивата боја на овој материјал е во состојба да се израмни со копнеж. Но, постои излез: плочите можат да бидат обоени со бои!

  1. Бетонски плочи

  16 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 21

  16 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 22

  Можеби, за некои луѓе, патеката направена од бетонски плочи ќе изгледа премногу сива или строга. За да го избегнете ефектот на „службеноста“, направете убава граница на црвена тула за таков пат или граница направена од чакал или камчиња. Принципот на положување е ист како во горенаведените опции за патеката.

  2. Цемент

  16 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 23

  16 идеи да се направи убава и практична градина Пат 24

  16 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 25

  Ова е местото каде што имагинацијата може слободно да се шета! Користејќи генијалност, како и користење на разни форми на матрици за цемент, можете лесно да создадете оригинална градинарска патека во вашата летна куќа. За тоа како да го направите ова правилно, прочитајте го нашиот материјал на темата:

  16 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 26

  16 идеи од кои можете да направите убава и практична патека за градина 27

  Дрвената патека за градина изгледа одлично во секоја градина и го освежува погледот на заплетот. За производство на таква патека, можете да користите, на пример, табли од дрвени палети, стара ограда, итн. Ровот е подготвен на вообичаен начин (види погоре). Пред да поставите табли или греди, дрвото мора да се третира со антисептик и се нанесува заштитна обвивка. Слободен простор со чакал ако сакате.

  2. Дрвени парчиња пили

  16 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 28

  Многу убава верзија на градината патека. Кога собирате парчиња пила, внимавајте на нивната обработка: секој вртеж мора да се исчисти од кора и мора да биде заситен со ленено масло - овие процедури ќе го продолжат животот на вашата градина патека. Прочитајте детален водич за производство на таква трага во нашиот материјал:

  16 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 29

  Кога зборуваме за градински патеки по ниска цена, не може да се потсетиме на можеби најлесниот начин. За да направите тревна патека, не треба да копате ров и да подготвите перница за материјал за поставување. Доволно е да ископате неколку плитки камења или камени плочи за да ја означите „патеката“ и да засадите мали растенија заедно.

  16 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 30

  Ако имате гранитни украси, користете ги за да создадете убава патека за градина. Подгответе ров и „перница“ како што е опишано погоре, а потоа инсталирајте рабници (можете да користите камења за поплочување или мали камења). Потоа, истурете ја цементната смеса и поставете ги гранитните блокови во редови дијагонално (или на кој било друг начин).

  DIY патеки за градина, кои не се купени во продавницата, не се само добар начин за украсување на градината, туку и причина за гордост. За она што е сè уште важно да знаете за изградба на патеки, ќе научите во нашите материјали:

  16 идеи да се направи убава и практична градина Пат 3116 идеи од кои може да се направи убава и практична патека за градина 32

  DIY градина патеки - како и што може да се направи

  Сè за тоа како да се изгради практична и убава градинарска патека во земјата.
  16 идеи од кои можете да направите убава и практична градина Пат 3316 идеи од кои може да се направи убава и практична патека за градина 34

  10 прашања за уредување песна во градината

  Ги собравме најчестите прашања за создавање градинарски патеки на страницата и одговориме на нив во статијата.
Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака