Базен во земјата - сите добрите и лошите страни

Базен во колибата - сите добрите и лошите страни 1

Куќата е изградена на летна куќа. Главните работи за уредување на земјиштето се завршени. Градината веќе започна да дава плод и градината е среќна со жетвата. Но, одеднаш сакав нешто друго, за душата. И имаше желба да се направи базен во земјата. Вреди? Ајде да се обидеме да дознаеме.

Спорот меѓу приврзаниците и противниците за уредувањето на базенот во летната куќа не престана долго време. Секоја од страните ги дава своите аргументи. Ајде да погледнеме во добрите и лошите страни.

Конс базен во земјата

Со какви потешкотии ќе се соочи некој што ќе одлучи да организира базен на летна куќа??

1. Мала површина

Базен во колибата - сите добрите и лошите страни 2

Достапност на слободен простор. На стандардна викендичка од 6 хектари, мора да поставите куќа, сместена градина, градина и зеленчукова градина. Дали имате доволно простор за базен??

2. Складирање на базени

Базен во земјата - сите добрите и лошите страни 3

Базените доаѓаат во различни типови: надувување, рамка, стационарна итн..

 • Базен во земјата - сите добрите и лошите страни 4

  Ако одлучите да изберете посигурен дизајн - стационарен базен, тогаш бидете подготвени за други тешкотии. Аранжманот на таков резервоар не е лесна задача. Малку е веројатно дека можете сами да се справите со ова. Но, дури и ако ангажирате специјалисти, ова нема да ве спаси од грижи. Прво, мора да копате јама. И ова е титаничко дело, кое исто така чини многу пари. Второ, треба да го решите проблемот со ископана почва. Или ќе треба да се премести на другиот раб на страницата, или да биде изваден заедно.

  4. Голема потрошувачка на вода  Базен на дача - сите добрите и лошите страни 5

  Количината на вода што е потребна за да се пополни зависи од базенот што ќе го изберете. На пример, со должина од 4 m и ширина од 2,5 m, ќе ви требаат 20 кубни метри вода за да пополните базен со длабочина од два метри. И толку многу вода ќе треба да се истури во неа повеќе од еднаш во сезона. Излегува дека задоволството не е ефтино. Вие се согласувате да платите за тоа?

  5. Каде да се исцеди водата во базенот?

  Базен на дача - сите добрите и лошите страни 6

  Сепак, тешкотиите не завршуваат тука. Времето минува, и треба да ја истурите оваа вода надвор од базенот. Се поставува прашањето: каде да се стави оваа маса вода? Добро е ако имате заговор со наклон и слободна територија подолу. Тогаш водата само ќе тече таму. Но, што ако заплетот е рамен или под земјата на соседите? Еден начин да се реши проблемот е да се прелива водата во делови, така што полека се апсорбира во земјата. Сепак, ќе ви треба многу време.

  6. Одржување на базен

  Базен во колибата - сите добрите и лошите страни 7

  Значи, базенот е инсталиран, водата е поплавена. И сега се јавува една од најголемите тешкотии на сопствениците на сопствениот резервоар - одржување базен. Ако истурете вода и заборавете на тоа, по некое време ќе најдете езерце со жаби и специфичен мирис наместо базен со бледо сина вода. Beе бидете казнети за вашата рамнодушност.

 • Базен во колибата - сите добрите и лошите страни 8  Ако одлучите да ја запоставите оваа ставка и не оставате на време, тогаш ќе мора да преземете драстични мерки - целосно исцедете ја водата, исчистете ја и пополнете го резервоарот.

  7. Заштита на базенот од остатоци

  Базенот во земјата - сите добрите и лошите страни 9

  Забрзува остатоци од цветни процеси кои летаат од секаде. Овие се лисја, гранки, трева и разни инсекти. Значи, треба да го заштитите базенот од таквата нечистотија. Awе ви помогне покривањето или покривањето. Незгодноста е во тоа што мора постојано да го покривате базенот, а потоа да ја отстраните заштитата. Ако не, ѓубрето ќе треба да се исчисти со мрежа или со рака. Иако, се разбира, во споредба со претходните проблеми, ова се само цвеќиња.

  8. Ниска температура на водата

  Базен во колибата - сите добрите и лошите страни 10

  Во услови на средната зона со своите ниски ноќни температури, доста е тешко да се загрее дури и еден и пол метарски слој вода. Поради оваа причина, најверојатно, ќе мора да спроведете процедури за вода во не многу удобна вода..

  9. Мал период на употреба

  Базен на дача - сите добрите и лошите страни 11

  Базенот е задоволство само за летните месеци. И, ако ги одземете сите дождливи и / или студени денови од трите месеци на летото, излегува дека можете да ја користите бањата само еден или два месеци годишно. Остатокот од времето, таа ќе биде неактивна. Но, мора да го сервирате базенот во секое време. Така е играта вредна за свеќа?

  Добрите страни на базенот во земјата

  Ако веќе ќе се откажете од уредувањето на базенот во земјата, почекајте една минута! На крајот на краиштата, оваа идеја има свои позитивни аспекти..

  1. Што може да биде поважно од среќата на децата?

  Базен на дача - сите добрите и лошите страни 12

  Вашите деца ќе бидат среќни ако купите базен. Навистина, во мал базен, многу од проблемите опишани погоре веднаш исчезнуваат. Во него, водата се загрева побрзо и многу е полесно да се промени, а инсталацијата не бара инвестиции.

  2. Базен на заговор

  Базен на дача - сите добрите и лошите страни 13

  Ако имате место за олеснување, некои тешкотии исчезнуваат сами по себе. Најдоброто место за базен е врвот на парцелата. Постои поголема температура на воздухот, а од таму е полесно да се исцеди водата.

  3. Евтин базен - помалку проблеми

  Базен на дача - сите добрите и лошите страни 14

  Некои ве советуваат да купите ефтин базен. Купувањето на ефтин базен може да ви го олесни животот. Не треба да се биде особено внимателен, бидејќи ова е аквизиција за сезоната. Едно лето беше однесено - и фрлено.

  4. Малку „море“ во дворот

  Базен на дача - сите добрите и лошите страни 15

  Не секој има можност да оди на море. Не секаде има река или езеро во близина. И, ако не можете да си го замислите животот без вода, базенот е единствената можност за вас да пливате и да ја однесете вашата душа. Заради ова, треба да ги добијат. Сè што ви треба е редовно да ги следите правилата за грижа за базенот. Тогаш тоа ќе ви донесе повеќе радост отколку кавга.

  Пред да се вклучите во толку сериозна работа како уредување базен, треба да го разгледате ова прашање од сите страни. Се надеваме дека нашата статија ви помага да донесете правилна одлука.. 

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака