Нека има светлина! - 5 идејни идеи за осветлување во градина

Нека има светлина! - 5 идејни идеи за осветлување на градината 1

Многу често, на покриеноста на infield се дава средно место. Оваа декоративна техника е честопати потценета, но вистинските акценти на светлината можат драматично да го променат изгледот на локацијата..

Осветлувањето на градината е неопходно не само така што во зајдисонце самрак е можно да се стигне до штала и да се стави лопатата на место, без да се прегази над гребло оставено на патеката. Правилно избраното осветлување на локацијата ќе може да го оживее пејзажот, да ги потенцира предностите на составот и да ги скрие неговите очигледни недостатоци. Иако организацијата на полноправно осветлување систем е многу сложен процес и бара одредени вештини и консултации на професионални инженери, некои ефикасни решенија ќе бидат можни дури и за лаик.

Осветлување во градината патека

Нека има светлина! - 5 идејни идеи за осветлување на градината 2

Осветлувањето на градинарските патеки и патеки не е само практична неопходност, туку и голема придобивка за декор на локацијата. Од гледна точка на функционалност, најуспешната опција за истакнување на пристапните патеки е да инсталирате ламби на столбови кои личат на кука или прашалник во форма. Тие даваат добро надземно осветлување не само на патеката, туку и на териториите во непосредна близина. Постојат само два значајни недостатоци на таквите светилки: високата цена и тешкотијата на инсталирање и одржување. Друга класична опција за обележување на патеки е ламба поставена на врвот на колоната. Горното осветлување е малку полошо од тоа на неговиот надвижен колега, но доволно е да се осигура дека самата патека и околниот простор се јасно видливи.Нека има светлина! - 5 идејни идеи за осветлување на градината 3

Неодамна, светилките со ниски (до 60 см) со LED диоди стануваат сè поголема популарност. При создавање на полноправно систем на осветлување, тие се користат за намалување на светлосниот шум и контури на контурите. И, исто така, ова е оптимално решение за проблемот со истакнување на патеките во мали области, кога функционалноста и ефикасноста, наместо декоративноста, се приоритет. Иако од дизајнерска гледна точка, „светлечки колони“ е прилично ефикасен начин за заживување на изгледот на страницата.

Оригинално решение може да биде употреба на камења и украсни елементи обоени со луминисцентна боја и поставени по должината на рабовите на патеката.

Осветлување на скалите

Нека има светлина! - 5 идејни идеи за осветлување во градина 4Најспектакуларно е скалилото, во кое секој чекор се истакнува со осветлување. Прво, оваа техника ќе го направи подемот побезбеден, и второ, ќе создаде светла декоративен елемент. За да постигнат сличен ефект, тие користат подеднакво конвенционални рефлектори и сè попопуларните LED ленти и цевки.

Осветлување на Гарланд

Нека има светлина! - 5 идејни идеи за осветлување на градината 5

Измерената светлина на венци ќе ја наполни градината обвиткана во вечерниот самрак со атмосфера на топлина и атмосфера. И покрај тоа што уредите од овој вид можат да се користат при осветлување скоро секој предмет, тие најхармонично се вклопуваат во дизајнот на постели, кујни за земја и други места за рекреација.

Во последниве години, венчаните со соларна енергија се особено популарни. Тие не се секогаш толку светли како оние што се напојуваат со електрична енергија, но тие имаат голем број на непобитни предности. Прво, создавањето на такво задно осветлување носи помалку проблеми: не треба да ги пуштате жиците и да им обезбедите заштита од надворешни влијанија. Второ, овој систем е целосно автономен и не зависи од достапноста на електрична енергија на локацијата. И трето, сончевите украси можат да заштедат на електрична енергија. Единствениот значаен недостаток на таквите светилки е дека тие можат да се закачуваат само во добро осветлени места..

Светло на свеќа

Нека има светлина! - 5 идејни идеи за осветлување во градина 6

Мека свеќа за свеќи ќе им се допадне на сите што ја сакаат атмосферата на антиката. Свеќите можат да бидат поставени и во групи и одделно. Како и да е, не заборавајте дека убавината и сјајноста на свеќата кријат опасност. Отворениот оган бара постојан надзор, затоа користете го во случаи кога можете да гарантирате соодветно ниво на безбедност од пожар. За да спречите пожар, користете свеќи како додаток во стакло и лимени светла.

Езерцето светла

Нека има светлина! - 5 идејни идеи за градинарско осветлување 7

Езерце хармонично интегрирано во дизајнот на страницата го привлекува погледот самостојно. Но, ако во текот на денот нејзината убавина и уникатност привлекуваат внимание, тогаш со почетокот на темнината композицијата го губи својот шарм и престанува да се истакнува против општата позадина. Со цел шармот на композицијата да продолжи да го задоволува окото дури и со почетокот на самрак, ќе мора да работите на неговата лесна рамка. Класичното решение за проблемот е поставување на светла околу периметарот на езерцето. Ако сакате да го концентрирате целото внимание на површината на резервоарот, тогаш инсталирајте центарот на вниманието на брегот, чија светлина ќе биде насочена кон површината на водата. Осветлувајќи го водното тело однатре, ќе го постигнете ефектот на лунарната патека, а со ослободување на лебдечки украсни светла на нејзината површина, ќе постигнете атмосфера на бајка и нереалноста на она што се случува.

Совети за осветлување

Нека има светлина! - 5 идејни идеи за осветлување во градина 8

  • Кога креирате систем за осветлување, безбедноста секогаш мора да биде во првите редови. Заклучокот на комуникациите и инсталацијата на осветлување е подобро да им верувате на специјалистите.
  • Вишок на светлина му штети на изгледот на градината не помалку од неговиот недостаток.
  • При изборот на тела за вашата градина, пред дадете предност на материјали отпорни на неповолни временски услови.
  • Така што во процесот на уредување на системот за осветлување не мора да се соочувате со дополнителни трошоци и несовладливи потешкотии, внимателно разгледајте ги сите нијанси во фазата на дизајнирање.  

Современите технологии овозможуваат да се создадат вистински ремек-дела на дизајнерската уметност на лична парцела. Важна улога во ова се игра со осветлувањето. Како што можете да видите, постигнувањето рамнотежа помеѓу ефикасноста и ефикасноста е полесно отколку што изгледа на прв поглед.

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака