Осветлување на градината: тоа го правиме според правилата и со инспирација

Осветлување на градината: правиме според правилата и со инспирација 1

Во самракот, градината надвор од градот е мистериозно привлечна. И ништо не го исполнува со прекрасна атмосфера и расположение како осветлување кое правилно се дистрибуира и успешно влегува во пејзажот. Како да го користите за да ја трансформирате страницата ноќе?

На топла летна вечер, пријатно е да седите во белведер и да пијат чај со домаќинството. Но, без светлина, рекреацијата на отворено ќе биде непријатно и непријатно. Електричното осветлување во земјата може да се користи не само за погодност, туку и за декор. Постојат неколку правила што треба да се земат предвид при дизајнирање на електроенергетска мрежа во градината.

Осветлување на предната површина

1. Многу важна точка е осветлувањето на влезната група, затоа што излегуваме надвор не само во дневните часови. И ако нема добро осветлување во дворот, не само што е незгодно, туку и небезбедно. Постои ризик од прегазување, да не забележите пречка, да се повредите. Најдобро е да ставите рефлектори со сензори кои реагираат на движење во близина на влезот на локацијата.

Осветлување на градината: правиме според правилата и со инспирација 2

2. Во предната зона, која вклучува систем на функционални патеки од портата до куќата, од паркингот до куќата и соседната област, подобро е да се инсталираат лампиони на висока нога (околу 2-2,5 м). Тие ќе создадат доволно осветлување во дворот, каде што нема да биде страшно да излезете дури и во текот на ноќта..

Осветлување на градината: правиме според правилата и со инспирација 3

3. Важно е ламповите и ламбите да бидат во склад со дизајнот на вашата страница. Значи, светилките во форма на дијаманти се погодни за класичната градина, а тркалезните ја истакнуваат убавината на стилот на пејзажот. За модерен дизајн во стилот на авангардна или hi-tech употреба светилки од правоаголни и квадратни форми.

Регистрација со ламби на фасада на куќата и мали архитектонски форми

1. Многу е погодно да се постават ламби на theидовите на куќата однадвор, за да можете да го организирате главниот влез во куќата, да го осветлите балконот, како и влезот во белведер, гаража и да се пролее. Ваквото осветлување не само што ќе ја украси страницата, туку и ќе заштеди пари, бидејќи ги намалува трошоците за лампоните и каблите за напојување.

Осветлување на градината: ги следиме правилата и со инспирација 42. Неодамна се појавија LED ленти за улично осветлување. Тие можат ефикасно да ја обликуваат контурата на зградата, прозорците, вратите.

Осветлување на градината: ги правиме правилата и инспирираме 5

Во исто време, постојат панделки со различни бои и типови:

  • контура - испуштајте светлина постојано, добро е да се потенцираат геометриските форми на зградата-
  • динамичен - создадете треперење и трепкање, тие обично се користат за украсување на фасадата за време на новогодишните празници-
  • скриени или полукриени панделки - даваат дифузна светлина, и тие обично формираат конвексни и конкавни делови на фасадата.

Осветлување на градината: правиме според правилата и со инспирација 6

3. Светлестата лента може да украси пергола, пергола, статуа или стебло со дрвја, тогаш ќе имате доминантна точка во ноќната градина, што ќе го привлече вниманието на посетителите. И ако лентата е поставена по должината на потпорниот retид, тогаш таа не само што ќе изврши декоративна функција, туку ќе предупредува и за промена на нивото. Оваа техника ќе ги заштити домаќините и гостите од евентуални повреди..

Осветлување на градината: правиме според правилата и со инспирација 7

Како да се потенцираат патеки и патекиНајважната точка е инсталацијата на ламби на градински патеки.

1. За удобно движење по патеката, погодно е да ставите ниски, до 1 m, ламбички места со ламби во близина на него. Како по правило, тие се инсталирани оддалечени 4-5 метри.

Осветлување на градината: ги следиме правилата и со инспирација 8

2. Постојат специјални копнени фенери кои се вградени во поплочување или поставени во почвата по патеката.

Осветлување на градината: ги правиме правилата и инспирираме 9

3. Современите технологии овозможуваат производство на светлечки плочи за поплочување и вештачки природни камења. Овие елементи можат лесно да се монтираат на патека или да се постават од нив светлечки автопат со градина.

Осветлување на градината: правиме според правилата и со инспирација 10

Употреба на лесни елементи во пејзажни композиции

1. Означете алпски рид, шумари, езерце или само патека со помош на светлечки камења. Во текот на денот тие не се разликуваат од обичните, но во темнината тие испуштаат расфрлана светлина. Изгледа фасцинантно, градината зазема прекрасен изглед.

Осветлување на градината: ги следиме правилата и со инспирација 11

2. При осветлување на езерцето, се користат специјални водени ламби и кабли, тие внимателно се инсталираат во пролетта и се чистат во есента во сува просторија.

Осветлување на градината: ги следиме правилата и со инспирација 12

3. Осветлувањето може да биде украсено со спектакуларни градинарски растенија: зрели дрвја, грмушки. Можете исто така да ги потенцирате лесните скулптури, лакови, клупи.

Осветлување на градината: ги следиме правилата и со инспирација 13

4. Постојат посебни елементи за осветлување за градината, кои можат да се користат за наменетата намена и наместо тела.

Осветлување на градината: ги следиме правилата и со инспирација 14

Ова е прозрачен градинарски мебел, топки, коцки, статуи. Тие изгледаат спектакуларно не само во лето, туку и во зима.

Осветлување на градината: ги следиме правилата и со инспирација 15

Благодарение на новите технологии, можете да создадете одличен систем за осветлување кој ќе биде функционален и декоративен, да креирате атмосфера, безбедност и паметен изглед. Се надеваме дека нашите совети ќе ви помогнат да направите навистина пријатно катче на страницата.

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака