10 Прашања за уредување градинарска патека

10 Прашања за уредување песна во градината 1

Добро негуваната патека ја опкружува областа и му дава завршен изглед. Затоа, толку е важно да не се остават неплочени патеки во градината, туку да се создаде мрежа на уредни и погодно лоцирани патеки.

Уморни од правење патеки во вашата градина? Можеби е време да се подготви заговор со цврсти патеки? Ние ви кажуваме што треба да знаете пред да започнете бизнис..

1. Колку патеки треба да има во градината?

Сето тоа зависи од големината на страницата и неговиот распоред. За правилно уредување на патеките во градината, вреди да се нацрта план на личната област на хартија, а потоа да се означи патеката на неа: тие треба да обезбедат пристап до дури и најнепристапните агли на градината.

10 прашања во врска со уредување на патот за градина 2

Обично, на локалитетот се поставува широк главен пат од кој заминуваат патеките. Главниот пат треба да го следи патот што најчесто го следите. Бројот на мали патеки не е важен. Главната работа е да ги уредите правилно во градината, така што тие ќе помогнат да се дојде до местата што ви се потребни на страницата.

10 Прашања за уредување градинарска патека 3

2. Каков материјал да се направи патеката?Тешки облоги

Најчесто се користи главниот пат што води од тремот до излезот од територијата, што значи дека може да стане неупотреблив побрзо од другите. Затоа, за негово уредување се препорачува да се изберат трајни материјали: камен (природен или вештачки), тула, плочки за поплочување или монолитен бетон.

10 прашања во врска со уредување на патот за градина 4

4. Зошто геотекстилот е поставен на патека?

Овој материјал е поставен на дното на ровот (идна патека) помеѓу слоевите од песок и чакал. Потребно е за да се заштити патеката од слегнување. Материјалот е добар во тоа што не се распаѓа и не е покриен со мувла или габа, бидејќи се состои од полимерни влакна. Исто така, корените на растенијата не можат да пробиваат низ геотекстилната мрежа.

10 Прашања за уредување на патека во градината 5

5. Што да направите најголемиот дел од патеката?За да создадете рефус патека, погоден е груб песок, камен чипс, камчиња, па дури и дрво. Главната предност на овие материјали е нивната лесна употреба. Но, тие исто така имаат минус: со текот на времето, тие се „разнесени“ од ветрот, така што периодично треба да направите резервна копија. Што се однесува до кората од дрво и чипките од дрво, пред да ги користите овие материјали дополнително мора да се третираат со посебен состав против распаѓање.

10 Прашања за уредување на патека во градината 6

6. Како да поставите рефус облога?

Најголемиот слој е поставен во слоеви, од кои секоја е набиена со валјак или вибрирачка плоча. Но, пред тоа треба да ископате ров и да легнете на дното слој од мешавина од чакал и глина дебелина околу 10 см, и истурете го истиот слој песок на врвот. Се препорачува да се постават рефус материјал на делови, мокрење на секој слој со вода, така што тие се подобро набиени. Не треба да ја навлажнувате само облогата на материјалите за мулчирање. Горниот слој треба да се состои од најмалите фракции. Се израмнува со гребло.

10 Прашања за уредување на патека во градината 7

7. Дали вреди да се направат патеки од дрво?

Дрвената патека не е премногу издржлива, но ова е нестандардна опција. Од минусите, може да се нарече фактот дека дрвото е предмет на гниење и станува лизгаво за време на дождот. Од друга страна, многу е убаво да се шета на таков слој; изгледа добро меѓу тревата или камењата и помага да се создаде природен стил на локацијата. Затоа, секој летен жител сам одлучува дали да постави градинарска патека од овој материјал..

Ако одлучите дека дрвена патека е токму она што ви треба, запомнете неколку правила за уредување на таков пат. Основата на дрвената патека треба да биде поставена во неколку слоеви песок, потоа слој чакал или чакал. Згора на тоа тротоарите можете да поставите парчиња дрвени пили, коноп, табли, па дури и посебна градина паркет.

10 Прашања за уредување на патека во градината 8

 • 10 Прашања за уредување на патека во градината 9

 • 10 Прашања за уредување на патека во градината 10

  10. Како да направите атрактивна патека?

  Украсете ги патеките со растенија. Постојат неколку начини да го направите ова. Ако вашата патека се состои од одделни „островски“ елементи, може да сеете трева околу нив.

  10 Прашања за уредување на патека во градината 11

  Цела патека ќе биде украсена со цвеќиња или грмушки што можат да бидат засадени по неа. Во толку убава „рамка“ патеките на територијата на татковината ќе завземат нов изглед, а самата страница ќе изгледа поелегантно.

  10 Прашања за уредување на патека во градината 12

  10 Прашања за уредување на патека во градината 1310 Прашања за уредување на патека во градината 14

  6 тајни на една убава патека за градина

  Ликвидација, затскриена, привлечна - патеката во градината едноставно мора да биде убава!

Сега веќе знаете нешто за создавање градинарски патеки, што значи дека веќе можете да замислите што точно сакате да го видите на вашата страница. Ако не, прочитајте ја статијата Градинарски патеки со свои раце: 9 оригинални идеи, ќе ви помогнат да ги разберете добрите и лошите страни на различни материјали за патеки и да ве инспирира да создадете свои „артерии“ на страницата.

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака