Како да садите лалиња од лалиња во есен

Како да засадите светилки со лале, во есен 1

Прекршувањето на правилата за садење светилки и неправилно избрано време може да доведе до фактот дека во пролетта селата ќе остане без лалиња. Како да се избегне тоа?

Луковици од растенија кои цветаат во пролетта се засадени на есен. Ова им дава можност на лалињата да растат корени пред да станат премногу студени..

Кога да засадите лалиња?

Количината и квалитетот на цвеќињата во лалињата во пролет зависи од тоа колку точно се одбира времето на садење. Тешкотијата е во тоа што, во зависност од временските услови, датумите за слетување може да се разликуваат. Обично тие се случуваат во периодот од средината на септември до средината на октомври.

Дали е можно попрецизно да се одреди времето на садење лалиња? Постојат 4 начини да го направите ова..  

1. Сијалиците се засадени 6 недели пред земјата да замрзне..

2. Лалињата можат да бидат засадени кога температурата на почвата паѓа под 15 ° C.

3. Можете да го планирате садењето на светилки по првото сериозно замрзнување (кога мразот се појавува наутро).

4. Друг начин да се утврди времето за садење лалиња е да се избројат 4-8 недели од моментот на појавување на цветни светилки на продажба.

Некои градинари веруваат дека лалињата (и другите светилки) треба да бидат засадени само на растечката месечина. Ова ќе придонесе за проширување на светилките. Месечината што ослабува, напротив, доведува до бледнее саден материјал.

Како да купите квалитетни светилки со лале?Кога купувате светилки со лале, треба внимателно да ги земете предвид. Особено внимание треба да се посвети на големината на саден материјал. За садење на отворено, препорачливо е да изберете светилки дијаметар 3-4 см. Ако сијалицата е поголема од 4 см, тогаш е посоодветна за принудување дома.

Како да засадите светилки со лале, во есен 2

Сијалица за дестилација (лево) и сијалица за садење во земја (десно)

Сијалиците од лале треба да бидат суви, тешки и силни на допир, без пукнатини и дамки. Се смета само таков саден материјал здраво и погоден за слетување. Важно е да се разбере дека дури и една заболена сијалица може да ги зарази сите други..

Исто така, важно е да се осигура дека светилките се покриени. кафеава скала, заштитувајќи ги од оштетување. Школка треба да биде што е можно поцелосна, но тенка, затоа што густите скали укажуваат на тоа дека сијалицата била ископана доцна (претежно изложена на земја). И може да ги одложи садници.

Како да засадите лушпи од лалиња во есен 3Внимателно проверете ги ламбите со лале, пред садењето

Ниту една мувла не треба да биде на површината на саден материјал., лов на стеблото може да се види, но не треба да расте. Крофни квалитетна сијалица е густа, со туберкули од корени. Не засадувајте светилки со меко дно или растечки корени..

Подготовка на светилки за садење

Пред садење лалиња на лале, тие мора да бидат гравирани. Постапката ќе го заштити саден материјал од многу болести. Најлесен начин да ги дезинфицирате сијалиците со тоа што ќе ги испуштите 30 минути во розов раствор на калиум перманганат.

Како да засадите лушпи од лалиња во есен 4

Пред да садите лалиња од лалиња, треба да марината

Избор на страници и подготовка на почвата

Областа на која ќе бидат засадени лалиња треба да биде во добра осветлено место. Ако нема недоволно осветлување, лалињата ќе почнат да се водат и свиткуваат, а бојата на пупките може да стане побледа.

Овие цвеќиња не сакаат стагнација на вода во почвата, па затоа е многу важно да се садат на ниво на земја без дупки во кои влагата може да трае. Лалињата не толерираат студен и силен ветер.

Цвеќињата растат најдобро во почвата со неутрална или малку алкална реакција. Ако почвата е кисела, тие ќе почнат да произведуваат „слепи“ пупки..

Поставете ја сцената за садење лалиња треба да биде 1-2 месеци. Копајте ја земјата до длабочина од 30 см и, доколку е потребно, направете ѓубрива во неа. Нивната количина, како по правило, зависи од квалитетот на почвата..

За лоша почва, можете да купите ѓубрива за светилки, вклучувајќи ги сите потребни компоненти неопходни за овие растенија (вклучувајќи лалиња). Сепак, многумина претпочитаат сами да ја подготвуваат почвата. Следната количина ѓубрива паѓа на 1 кв.м. земја:

  • 2 кофи со расипано ѓубриво или компост (во никој случај не треба да земате свежо ѓубриво),
  • 200 гр дрво пепел,
  • 500 гр брашно од доломит,
  • 50 g двоен суперфосфат,
  • 30 гр калиум сулфат (или калиум нитрат),
  • 25 гр амониум нитрат (придонесе нешто пред садење лалиња).

Како да садите лалиња со лале, во есен 5

Почвата за садење лалиња мора да се подготви однапред

Садење лалиња во земјата

Длабочина на слетување лалиња зависи од големината на светилките. Големи светилки се засадени до длабочина од 12-14 см, мали - 6-8 см. Лалињата не треба да бидат засадени подлабоко од 15 см.

Ако се сомневате во тоа колку длабоки лалиња треба да бидат засадени, користете го правилото „три висини“. Ова значи дека длабочината на садење треба да биде еднаква на тројната висина на сијалицата.

Растојанието помеѓу светилките зависи од намената за која се засадени лалиња. Ако треба да добиете бујни завеси, тогаш цвеќињата се наоѓаат приближно близу: по 8-10 см (обично се прават во расадници). Ако местото дозволува, подобро е да се засадат лалиња на растојание од 10-20 см едни од други, за да не се мешаат во развојот на соседите.

Лалињата со лале се најдобро засадени по оценки. Ова треба да го олесни нивното сортирање за време на ископувањето. Покрај тоа, сорти со мали светилки се препорачува да бидат засадени на јужната страна на цветната градина, така што повисоките растенија не ги замаглуваат..

Побрзајте да засадите лалиња на време, и тие сигурно ќе ве задоволат со изобилство на пупки следната сезона.

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака