Што да направите со лалиња по цветни

Што да направите со лалиња по цветни 1

Познато е дека на лалињата им е потребна грижа не само во сезоната на растење. Сосема е можно да им се даде право да го повторуваат бујното цветни со соодветна грижа и следејќи неколку едноставни правила.

Во зависност од сортата, лалињата почнуваат да цветаат од март до јуни. Цветањето трае од една недела до три, а потоа растенијата почнуваат да го губат својот изглед и постепено да згаснуваат. Сепак, ова не е причина да престанете да се грижите за нив..

Дали треба да исечам лалиња по цветни?

За да се зачува големината на пупките, неопходно е да се сечат лалињата по секое цветни. Ова се должи на фактот дека во текот на сезоната на растење растението формира нова млада сијалица под земја (понекогаш неколку светилки), во внатрешноста на која првично се раѓаат пука и цвет од следната година. За подобро да ја созреете идната сијалица и да ги зачувате сите хранливи материи што им се потребни, треба да ја ослободите педунгата од стариот пупка.

Лалицата припаѓа на повеќегодишни: нејзиниот развој од семе до цветна состојба трае од три до седум години. И ако правилно се грижите за ова растение, тоа ќе формира бујни пупки секоја година.. 

Кога и како да ги разградите лалињата по цветни?

Што да направите со лалиња по цветни 2

Закривената површина на лале треба да се намали директно во близина на сијалицатаПроцесот на градинарски лалиња откако ќе цветаат има неколку суптилности. Неопходно е да почекате додека ливчињата на растенијата не станат суви и лесно ќе се одвојат од стеблото. Следно, прво мора да ја забележите локацијата на лалињата на лалињата во почвата, така што кога ќе ги ископате полесно ќе се најде.

Алатката за сечење мора да се санира со марамчиња што содржат алкохол или течност (за ова можете да користите калиум перманганат и витриол) и избришете ја исушете со чиста партал.

Што да направите со лалиња по цветни 3

За да го продолжите животот на букет лалиња во вазна, треба да ја минимизирате количината на течност во неа

Ако одлучите да земете лалиња од цветно цвеќе за букет, тогаш во овој случај стеблата на растенијата не треба да се сечат, туку внимателно да се скршат, оставајќи барем две долни лисја на нив: ќе им треба цвет за да ја вратат силата. 

Дали треба да водам и да ги оплоди лалиња во пролетта, откако тие цветаат?Што да направите со лалиња по цветни 4

Количината на вода за наводнување треба постепено да се намалува

По цветни, лалињата треба да продолжат да се напојат уште две недели.

Можете да нахрани лалиња во пролет за бујна цветни со ѓубрива што содржат азот, фосфор и калиум. Но, ако цветачките лалиња не беа хранети, тогаш по градинарски работи, почвата треба да се оплоди со фосфор и калиум, да се меша во еднакви пропорции по стапка од 30-35 g од смесата на метар квадратен. 

Минералните ѓубрива што содржат манган, цинк и бор нема да бидат излишни. Не оплодувајте лалиња со ѓубриво: може да предизвика гниење на светилки. Контраиндициран во овие бои и хлор..

 • Што да направите со лалиња по цветни 5

  Лушпите од лале се отстрануваат на суво време за да не се оштетат

  Општо, времето за

  екстракцијата на лалињата од лалиња од почвата паѓа кон крајот на јуни - почетокот на јули, кога овие растенија веќе избледени, но нивните подземни пукања сè уште немале време да се „изгубат“. Во северните региони, овој пат се префрла кон средината на јули - почетокот на август.

  Ископајте ги сијалиците од лале, во време кога приближно две третини од нивните лисја стануваат жолти. Со претходната берба, фабриката нема да има време да формира висококвалитетен саден материјал, а подоцна ќе доведе до сушење и губење на сијалицата.

  По отстранувањето на светилките од почвата, тие мора да бидат проверени за мувла, гниење, фусариум и други болести.

 • Што да направите со лалиња по цветни 6

  Сијалиците од лале треба да се чуваат во ладна и сушна просторија со добра вентилација. Кога се соодветно одржувани, тие ќе се чувствуваат одлично

  есенско слетување, кое исто така има свои карактеристики.
  Што да направите со лалиња по цветни 7Што да направите со лалиња по цветни 8

  Карактеристики на садење лалиња

  Лалињата плени многу градинари со својот шарм. Како да се засадат овие згодни мажи за да му се восхитуваат на светла цветница во рана пролет?

Најдобро е да се засадат лушпи од лалиња на отворено од средината на септември до средината на октомври.

Воопшто не е тешко да се постигне убаво и прекрасно цветни лалиња: дајте им внимание - и тие ќе возвратат.

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака