Како да садите лалиња во глинеста почва, така што тие цветаат добро

Како да се засадат лалиња во глинеста почва, така што тие цветаат добро 1

Многу светилки (лалиња, нарциси, зумбули, лилјани) претпочитаат лабава почва, затоа во почвата со доминација на глина одбиваат да цветаат, нивните светилки изгние. Со цел пупките да цветаат, треба да преземете некои мерки при садење.

За да се задоволат луковичните растенија, треба да се олабави глинеста почва. Тогаш корените нема да "задави" во густа почва. Постојат неколку начини да го направите ова..

Зошто не треба да користите песок за олабавување на почвата?

Градинарите често додаваат песок во тешката почва. Сепак, оваа техника е често неефикасна. Прво, глината се состои од помали честички од песок, така што втората наскоро тоне во подлабоки слоеви на почвата. Како резултат, само глина останува во областа на растителните корени.

Второ, песок треба да се применува на годишно ниво при садење, така што оваа опција за олабавување на почвата е погодна само за оние светилки што се ископани за зимата. Потоа, при садење, светилките се поставени на песок.

Како да се засадат лалиња во глинеста почва, така што тие цветаат добро 2Песок се истура по стапка од 1-1,5 кофи на 1 кв.м. почва

Трето, недостатокот на песок е во тоа што нема хранливи материи во овој супстрат. Затоа, по нанесувањето на цветникот, почвата се исцрпува.

Ефективни методи за олабавување на тешката почва

Во глинеста почва е најдобро додадете органски: Овој материјал има поголеми честички, кои остануваат во почвата долго време и ја подобруваат неговата дишеност.

Како органски материјали, можете да користите:

 • хумус,
 • зрел компост,
 • гнили пилевина.


Состојбата на почвата е исто така позитивно погодена. зелено ѓубриво. Овие растенија ја олабавуваат почвата со своите корени, стебла и лисја кога ќе бидат засадени во земјата..

 • Како да се засадат лалиња во глинеста почва, така што тие цветаат добро 3

  Благодарение на зеленото ѓубриво, земјените црви и корисни микроорганизми се населуваат во почвата, која исто така лабаво почва

  Како да засадите светилки во тешка почва и да се грижите за нив

  Додадете хумус или компост во почвата и добро измешајте. Посипете песок на врвот. Потоа засадете ги светилките, покријте ја почвата со органска материја и вода.

  Како да се засадат лалиња во глинеста почва, така што тие цветаат добро 4

  Цветните светилки имаат дното надолу

  После тоа, посејте ги сидератите на засадените светилки. Пред зимата, косете ги сидерите и прекривајте со нивните стебла насадите на луковични цвеќиња.

  Оваа шема треба да се следи на годишно ниво, тогаш почвата ќе стане полабава и погодна за одгледување лалиња и други култури од крушка.

 • Како да се засадат лалиња во глинеста почва, така што тие цветаат добро 5

  Исто така, корисно е да се прекривате цвеќе со тревки од цвеќиња од тресет или компост

  Во пролетта за време на студениот предвреме и

  глинеста почва брзо се лади, во тој случај растенијата од корените ризикуваат ризик од преполнување и заболување. Во ова време, поретко водете ја почвата и прекривајте со сув органски материјал (идеално црн тресет, бидејќи добро се загрева на сонце).

  Останатите лалиња одгледувани на глинеста почва се грижат на ист начин како и цвеќињата што беа засадени во соодветно подрачје.

  Како да се засадат лалиња во глинеста почва, така што тие цветаат добро 6Како да се засадат лалиња во глинеста почва, така што тие цветаат добро 7

  4 основни правила за одгледување лалиња

  Што треба да знаете кога одгледувате лалиња за да постигнете обилно цветање на овие спектакуларни луковични растенија.
Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака