Болести на phlox и нивниот третман

Болести на phlox и нивниот третман 1

Во зависност од изворот на инфекција, сите болести на phlox можат да се поделат во 3 групи: габични заболувања, вирусни инфекции и микоплазмоза. Како се манифестираат и како да се справат со нив?

Многу одгледувачи на цвеќиња сметаат дека phlox е целосно незгоден растенија. И ова е точно, ако не ја земете предвид високата подложност на овие цвеќиња на многу болести. Како да се излечи болниот phlox или да се избегне појава на болест?

Габични заболувања

Тие добиваат посебна дистрибуција за време на дождливите денови со силни температурни флуктуации..

1. Прашкасти мувла

Има појава на плакета. Бојата е бела, понекогаш со сиви или кафеави нијанси. Буресто меко влијае на листовите и плодовите на Phlox.

Превенција: на крајот на пролетта, неопходно е да се преработуваат растенија неколку пати со слаб концентриран раствор на бакар. Не претерувајте со азот. Заштитете од затемнување.

Третман: со пауза неделно, испрскајте го растението со 1 раствор сода-пепел.

Болести на phlox и нивниот третман 2

Прашкаста мувла е една од најчестите болести на phlox

2. `рѓа

На почетокот, болеста се манифестира како посебни ретки точки на `рѓосана боја. Тие се појавуваат првично на лисјата, а потоа постепено се зголемуваат и поминуваат на други органи и растенија.Превенција и третман: слично на белата Анѓелковиќ: земјата околу грмушката мора да се третира со 1-ви раствор на течност Бордо (неколку пати со пауза од 1 недела). Погодените делови треба да бидат исечени и изгорени..

3. Навалување (или криење)

Болеста влијае на phlox за време на цветниот период. Болеста се карактеризира со остар наклон на лисјата, но стеблата изгледаат здрави долго време. Корените се покриени со кафеава или бела цут..

Превенција: врвен облекување со пепел.

Третман: исплакнете ги корените на растението, држете малку во средство за дезинфекција и трансплантирајте во нова почва.

Болести на phlox и нивниот третман 3

Можете да спречите phlox да венее со хранење со пепел

4. Копче за гниењеСе појавува пред цветањето на phlox, кога долните лисја почнуваат да венеат во растенија, а стеблата се стекнуваат со кафеава нијанса на коренот.

Превенција: во есен, неопходно е да се расипат грмушките од phlox и да се изгорат исечените делови. Во раната пролет, неопходно е да се одгледува земјата со првиот раствор на течност Бордо.

Третман: исплакнете ги корените околу 20 минути во 0,5-та Бордо течност и пресадете ја грмушката.

5. Септорија (или Анѓелковиќ)

Болеста се манифестира во форма на сиво-кафеави дамки со неправилна форма на чаршавите.

Превенција: кон крајот на есента, исечете ги грмушките од phlox и изгорете ги исечените делови од растението.

Третман: да ја обработува земјата околу грмушката неколку пати со 1-ви раствор на течност Бордо со пауза од 1 недела. Исечете ги и изгорете ги погодените делови.

Болести на phlox и нивниот третман 4

И покрај името на болеста, се карактеризира со сиво-кафени дамки.

Вирусни заболувања

Носителите на вируси се сметаат за aphids, roundworms, крлежи и цикада. Превенција сите вирусни заболувања се да се изврши анализа на почвата за штетници и постојана темелна проверка на грмушките. Третман phlox вирусни заболувања не реагираат.

1. Разновидност. Се утврдува со лесни ленти на отворените цвеќиња, случајно лоцирани и искривувајќи го карактеристичниот изглед на грмушката..

2. Анѓелковиќ. На листот се појавува цртеж во форма на светла круг. Многу брзо, фабриката почнува да се деформира и да се исуши.

3. Curliness. Тоа се лисјата кои страдаат од оваа болест: тие се здобиваат со спирала или брановидна форма. Обично, phlox грмушките заразени со овој вирус повеќе не цветаат и брзо стануваат покриени со некротични области..

Phlox болести и нивниот третман 5

Виткањето навивам е прилично честа болест на вирусот phlox.

4. Мозаик. Оваа болест често се манифестира заедно со пупки. Лесни неправилно обликувани дамки се појавуваат на phlox, случајно лоцирани на зеленилото.

Микоплазмоза

Тие се возбудени од група на организми лоцирани во средна фаза помеѓу вируси и габи. Микоплазмозите се дистрибуираат главно со цикада. За phloxes, карактеристична болест на оваа група е жолтица. Се манифестира во заостанување на растенијата во раст, стеблата се покриени со светло жолти дамки.

Превенција: како во случај на вируси, потребно е постојано следење на почвата и растенијата, бидејќи не е пронајден третман. Растенијата погодени од жолтица треба веднаш да се уништат..

Phlox болести и нивниот третман 6

Jaолтицата е многу опасна phlox болест која не може да се лекува.

Phlox може да страда од многу болести, но доколку се спречат навремено и добро се грижат за овие цвеќиња, тие навистина нема да предизвикаат многу проблеми.

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака