Најдобрите сорти на јаболкници за московскиот регион

Најдобрите сорти на јаболкници за московскиот регион 1

Развојот и плодот на јаболкниците во голема мерка зависи од климатските услови. За московскиот регион и покрај затоплувањето на климата во северната хемисфера во текот на изминатите 50 години, карактеристична е прилично студена зима. Тешките мразови до -30 ° C честопати се заменуваат со затоплување кога температурата се искачува на 4 ° C. Есента во московскиот регион е долга и влажна, во третата деценија на септември доаѓаат првите мразови, во октомври е студено и дождливо, а просечната ноемвриска дневна температура се спушта на минус вредности. Во пролетта, вратите мразови не се невообичаени. Затоа, неопходно е да се набават сорти прилагодени на климата на централниот регион.

Најдобрите сорти на јаболкници за московскиот регион

Избор на овошни дрвја за градината, треба да се земат предвид не само карактеристиките на вкусот на сортите, туку и времето на зреење. Со садење летни, есенски и зимски сорти, можете да ја соберете целата сезона и да ја зачувате до пролет. Треба да се води според следниот сооднос на сортата: процентот на овошни дрвја во летниот период на зреење - 10, есен - 30, зима - 60.

Ако не може да се чуваат јаболка долго време, доволно е да засадите две јаболкници од есенски и летни сорти и една јаболкница од зима.

Најдобрите сорти на јаболкници за московскиот регион 2

Со садење различни сорти, вие не само што можете да уживате во јаболка во сезоната, туку и да ги подготвите за зимата

Летни сорти

Јаболката што зрее во јули-август може да се конзумира со отстранување од дрво, но тие се слабо складирани. Harетуваат за преработка за производство на сокови, овошје пире, marshmallows, мармалад.

Најдобрите сорти на јаболкници за предградијата 3

Летните сорти на јаболка не се чуваат долго време и се користат за правење џем и сокови.

Мелба

Мелба е вообичаена сорта позната уште од 19 век.. Тој доби популарно признание за беспрекорниот вкус на јаболка - слатка и кисела, карамела, како родителската сорта Мекинтош. Дрвото може да порасне до 5 m и да вроди со плод од петтата година. Период на зреење е средината на август. Ако не го соберете навреме, зрелите јаболка може да се распаѓа. Младите дрвја имаат годишно плодување, старите јаболкници се карактеризираат со периодичност.

Просечната тежина на јаболката е 140 g, но поголемите примероци растат до 300 г. Заоблени, малку срамнети со земја овошје со зеленикаво-жолта мрсна кожа на сонцето стекнуваат портокалово-црвена руменило. Тие не се оштетени за време на транспортот, може да се чуваат околу 4 недели.

Најдобрите сорти на јаболкници за московскиот регион 4

Јаболкницата Мелба е летна сорта што градинарите ја сакаат за сладок вкус на овошјето

Видео: јаболкница Мелба

Грушовка Москва

Грушовка Московска е омилена разновидност на градинари: иако јаболката не е голема, тежи околу 100 гр, но тие се невообичаено вкусни, миризливи. Високото дрво (6 м) дава 80–170 кг овошје. Зреењето на јаболката е непријателско, од последната декада на јули до средината на август. Светло црвена боја со розови ленти дава облекување на зрело овошје. Зрелите слатки и кисело овошје, сочно, презрее стануваат суви. Ако ставите јаболка во подрумот веднаш по собирањето, тие нема да се влошат 2-3 недели.

Сортата е исто така популарно наречена Пеструска, Садчина, Спасовка, Скоропелка. Се верува дека името Грушовка е поврзано со името на жител на Тула - градинарот Грушовски, вклучен во одгледувањето на сорти.

Најдобрите сорти на јаболкници за московскиот регион 5

Грушовка Московска - стара локална сорта која сè уште е популарна

Грушовка Московска е во состојба да издржи сериозни мразови (до -45-50 ° C), но не доволно толерантна кон суша - може да изгуби плодови во топлината. Старите насади честопати се погодени од краста, продуктивноста се намалува за време на периоди на масовно појавување на молец.

Епл Спас

Јаболчкото стебло добиено во 2006 година од Редфри и Папировка е нова генерација сорта со подобри карактеристики: е отпорна на краста, зимско-тврдо - со мразови од -25 ° C, само малку оштетена кора и бубрези. Дрвото започнува да дава плод во 3-та година. Големи јаболка, со тежина од 215 g, зреат во средината на август. Продуктивноста расте постепено, на возраст од 10 достигнува 50 кг по растение.

Златните жолти плодови со заоблена издолжена форма при созревањето се стекнуваат со жица во боја на малина. Пулпата, за разлика од повеќето сорти, не е кремаста, туку зеленикава, сочна, слатка со киселост. Рок на траење на овошјето е околу еден месец, така што во основа културата се одвива на преработка.

Најдобрите сорти на јаболкници за московскиот регион 6

Големи светли плодови на „Епл Спасител“ зреат во средината на август

Аркадик

Аркадик - модерна сорта добиена од добро познатата јаболкница Аркада жолта, вкрстена со американскиот тип СР 0523. Не инфериорен во вкусот и зимската цврстина на старата руска сорта, но попродуктивен, имун на краста.

4-метарско дрво, кое се карактеризира со брз раст, ја дава првата култура за 3-та година на садење и расте не толку брзо. Широката круна и ретко расположените дебели гранки ја прават јаболкницата силна, не намалувајќи ја продуктивноста дури и во сезони со неповолни временски услови. Harетвата зрее во почетокот на август, од хектар може да се соберат 305 в. Големи плодови со лесна кожа со тежина од 120-340 g кога созреваат покриени со руменило од малина. Миризливи јаболка имаат добар сладок и кисел вкус. Не го одложувајте бербата - зрелите плодови брзо испаѓаат. Тие се чуваат не повеќе од 30 дена.

Најдобрите сорти на јаболкници за московскиот регион 7

Јаболката Аркадик има одличен вкус - слатка и кисела, со силна арома

Есенски сорти

Во јаболка на есенски сорти, зрелата зрелост се јавува до крајот на летото - почетокот на есента. По бербата, тие созреваат во рок од 2 недели и траат 2-3 месеци..

Анасон шарени

Популарна народна сорта позната како Анисовка, искривена анасон, сива анис. Дрвото е високо, со ширење густа круна и ликвидација гранки. Има многу предности: трајност - носи плод до 70, па дури и 100 години, отпорност на мраз и суша и што е најважно - уникатен анасон вкус на јаболка. Почнува да вроди со плод во 6-та година. Во прво време, показателите за принос се умерени, а на возраст од 15 години или повеќе, дрвјата можат да произведат рекорден број јаболка - 320 кг. Малите плодови со тежина од 70-90 g од повторувачката форма веднаш по бербата се зеленикави, легнати, малку жолти. Боја на поклопецот - розова, со точки и ленти. Слаткото и кисело месо со вкус на анасон ја задржува сочноста 60 дена.

Најдобрите сорти на јаболкници за московскиот регион 8

Јаболка со ленти од анасон може да се чуваат по бербата 2 месеци

Антоновка обична

И покрај широкиот спектар на нови сорти, Антоновка е цврсто водена. Градинарите ги привлекуваат продуктивноста на дрвјата, зголемената отпорност на настинки и патогени, но пред сè - вкусните плодови со уникатна арома „Антонов“.

Дрвото е енергично, со овална круна, со време стекнување поширок облик. Големи плодови со заоблена зарамнета форма, со тежина од повеќе од 170 g, зеленикаво-жолта нијанса, со восочна обвивка. Почнува да вроди со плод во 7-8-та година. Неколку сорти на јаболкници можат да се споредат со Антоновка - приносите надминаа 500, па дури и 1000 кг по растение. Но, плодот е неправилен.

Најдобрите сорти на јаболкници за московскиот регион 9

Ретка сорта на јаболка може да се спореди во принос со Antonovka vulgaris

Пулпата е бела, сочна, слатка и кисела. До зрелата зрелост - средината на септември - јаболката цврсто се држи на гранки. Зрелите плодови испуштаат силен пријатен мирис, поради што сортата се здобила со популарност. Јаболката добро го толерираат транспортот, складирани 3 месеци. Но, со притисок и модринки, се формираат темни дамки кои го намалуваат квалитетот на трговијата. Антоновка е вкусна и свежа и натопена, од него се приготвуваат компоти, додадени во салати од зеленчук и кисела зелка.

Најдобрите сорти на јаболкници за московскиот регион 10

Јаболка Антоновка вулгарис има единствена арома, карактеристична само за оваа сорта

Есен шарени

Сортата, чија историја трае повеќе од еден век, е позната по ненадминливите богати жетви, уникатен вкус и арома на овошје. Доаѓа од Холандија, дојде во Русија од балтичките држави и во 1947 година беше вклучен во Државниот регистар. Разновидноста на народната селекција е позната и под други имиња: Есенски ленти, Старостино, Стрифел, Штрифел.

Дрвото е моќно, високо (8-10 м), со широка круна со средна густина. Силните темно кафеави гранки се наоѓаат скоро паралелно со земјата, краевите се малку спуштени. Првите плодови се појавуваат на 5-та година, седумгодишно дрво дава 10 кг култура, на возраст од 20 години и постари - повеќе од 300 кг.Во 30-тите години на дваесеттиот век, во Орел е забележано рекордно култура - 430 кг по растение.

Најдобри сорти на јаболкници за московскиот регион 11

Разновидноста на јаболкницата Есенската лента е позната по своите жетви.

Овошјето со тежина од 140 гр има густа, сјајна кора со лесен мат слој. Јаболката изгледа светло, елегантно: зрее, жолтеникаво овошје стануваат руби, со темни ленти и точки. Лесно месо, розова боја под кожата, нежна, сочна, слатка и кисела, со вкус на вино. Силната кора овозможува овошјето добро да се чува до декември.

Сортата е зимлива, ја задржува можноста да вроди со плод дури и после сериозни зимски настинки во северните ширини заради неговата способност за брзо закрепнување. Јаболкниците растат до 50 години, ретко се разболуваат, само во дождливите години имаше мала лезија на краста.

Браун нов

Сортата, одгледувана од Браун Стриптид и Велси, се препорачува за градинарство во умерена клима од 1965 година. Дрво со голема ширење круна започнува да ги носи своите први плодови на возраст од 7 години, постепено зголемувајќи ја продуктивноста. Просечното 15-годишно дрво е 18 кг / ха. Јаболката зреат во почетокот на септември, достигнуваат зрелост за 3-4 недели. Зрелото овошје цврсто се држи на гранки, добро се чува околу 3 месеци.

Зеленикаво-жолта јаболка со тежина од 150 g до зрела зрелост, се здобива со пригушена темноцрвена боја. Сочно месо од крем сенка, слатко и кисело, со арома. Одржливо дрво е отпорно на краста и голем број на габични заболувања. Добро го толерира зимскиот студ, но е донекаде инфериорен во однос на мразот на кафеавата лента. Исто така, забележано е дека по жешките лета со продолжени дождови, плодовите често попуштат.

Најдобрите сорти на јаболкници за московскиот регион 12

Плодовите на сортата со кафеаво јаболко цврсто се држат на гранки

Зимски сорти

Зреењето на зимските сорти се јавува кон крајот на септември - почетокот на октомври. Јаболката се чува долго време - 4-8 месеци. За време на периодот на отстранлива зрелост, тие се доста цврсти, зреењето се појавува за време на складирањето, нивниот вкус се подобрува. Овошјето од зимски сорти заради нивната густа конзистентност е добро зачувано за време на транспортот.

Најдобри сорти на јаболкници за московскиот регион 13

Зимското грозје може да трае до пролет

Зима во Москва

Доцната зимска сорта се одгледува во градините на московскиот регион од 2002 година. Практично нема црвени или расипани плодови на дрвото, не е оштетено во екстремно груби зими, а прекрасниот вкус на јаболката и одржувањето на квалитетот (складирани цела зима) ја разликуваат оваа сорта од другите јаболкници.

Средно дрво со тешка кружна круна влегува во плодниот период веќе 7-та година. Продуктивноста постепено се зголемува и достигнува 137 c / ha, што го надминува просекот за 37 c. Убавите зеленикаво-жолти плодови се покриени со светло руменило. Просечната тежина е 200–280 г. Посебна зачинета арома е карактеристична за жолтеникавото месо со сладок и кисел вкус. Harетва на крајот на септември.

Најдобри сорти на јаболкници за московскиот регион 14

Големи Московски Зимски јаболка може да се чуваат цела зима до пролет

Шафран Пепин

Признаена како најдобра сорта на Мичурин. Примено во 1907 година, најчесто се наоѓаат во градините на центарот на Русија. Дрво со расплакана плачлива круна дава рекордни приноси - до 280 кг, без плодна фреквенција. Многу тежок - ако е оштетен во суровата зима, брзо се обновува.

Раната зимска сорта зрее кон крајот на септември. Јаболката е мала, со тежина од 85 g, мазна, портокалово-жолта боја со црвени допири. Вкусот на кремаста жолта пулпа е необичен, вински-сладок. Плодовите имаат добра транспортливост и одржување на квалитетот, не расипувајте се до февруари, со текот на времето, нивниот вкус само се подобрува.

Најдобрите сорти на јаболкници за московскиот регион 15

Јаболка од пипер шафран, иако не големи, но многу убави по изглед

Херој

Доцна зимска домашна сорта одгледувана преку преминување Антоновка и Ренет Ландсберг и одземање од најдобри родители од родители - ладна отпорност, добар имунитет на болести, издржливост, принос и одличен вкус на овошје. Дрвото е вистински херој: висок, со моќна круна распоредена на 5 м. Таа започнува да дава плод во 7-та година.Подетално за оценка - во нашата статија: Ние садиме и одгледуваме јаболкница Богатир.

Јаболката зреат до средината на септември, но препорачливо е да не ги отстранувате веднаш од гранките: кога се собрани рано, тие честопати се крцкаат. Плодовите добро се чуваат цела зима. Секоја година, од дрво може да се соберат 80 кг големи јаболка со тежина од 120–200 г. Заоблени, малку срамнети со земја овошје со зеленикаво-жолта боја, кога легнуваат, тие се здобиваат со светло жолта нијанса. Пулпата има густа текстура, освежувачки вкус, ниско-вкусен, содржината на шеќер е поголема од онаа на Антоновка.

Најдобрите сорти на јаболкници за московскиот регион 16

Сортата со јаболкници Богатир целосно го оправдува своето име: моќно дрво годишно дава големи плодови

Видео: Богатир јаболкница

Зора орол

Разликата во Државниот регистар од 2002 година, е добро отпорна на болести, прилагодена на климатските услови на централните региони на земјата. Средно дрво, со директно кафеави пука, формирајќи ја пирамидалната круна назад, рано - ја дава својата прва култура веќе 4-та година. Овошјето е кружно, срамнети со земја, со тежина од 120 гр, зеленикаво-жолта нијанса, свртете црвена малина во моментот на бербата. Потрошувачите и дегустаторите едногласно го признаваат одличниот вкус на јаболката - слатко и кисело, што е оценето со 4,8 поени од 5. Просечниот принос е 180 кг по растение. Зрее овошје - во втората декада на септември, тие можат да се конзумираат веднаш по подигањето или ставањето во подрумот - тие не ја губат презентацијата за 120 дена.

Најдобрите сорти на јаболкници за московскиот регион 17

Плодовите на јаболкницата Орловска зора беа високо ценети за одличен вкус

Јаболкници во форма на колона

Ако областа не дозволува да растат големи дрвја, можете да засадите колонообразни сорти. Минијатурна јаболкница произведува значително помалку овошје од високото, но заради ефикасната употреба на областа, со уредување на неколку дрвја на мала област, можете да добиете изобилство насади. За предградијата треба да изберат сорти отпорни на мраз. Потребно е само да се запамети дека колонооблесните дрвја со јаболка даваат плод не повеќе од 15 години, тогаш тие треба да се заменат, иако можат да пораснат и до 50 години.

Медок

Домашна разновидност на јаболко од лето зреење: културата може да се бере на крајот на август. Јаболката не се чува долго време, треба да се конзумира веднаш по собирањето, да се готви сушено овошје, сокови и конзерви.

Мало дрво (2,2 м) има круна само 25 см широка.Таа е рапидно растечка сорта - првите овошни јајници ќе се формираат следната сезона. Просечниот принос е 9 кг, тежината на жолтеникави заоблени јаболка е 100-250 g. Лесното месо е сладок, со изразен мед вкус, што го објаснува името на јаболкницата.

Медок е ценет и за својата отпорност на мраз: не е оштетен на многу ниски температури (до -42 ° C), затоа се одгледува не само во московскиот регион, туку во Сибир и Урал.

Најдобри сорти на јаболкници за московскиот регион 18

Јаболкници во облик на колона од Медок почнуваат да вроди со плод веќе во 2-та година

Inин

Се однесува на есенските сорти. Дрвото не надминува 2 m во висина и цвета следната сезона по садењето. Минијатурното дрво со јаболка е познато по обилните жетви.. Отпрви тие сочинуваат околу 4 кг, но растат секоја година и од 5-годишна возраст јаболкницата го покажува својот потенцијал - 15 кг. Големите (150-200 g) мазни ружни овошја со нивниот сладок и кисел вкус и изглед личат на сортата Мелба. Јаболките созреани во средината на септември не паѓаат од дрвото, откако ќе се соберат во ладна просторија може да лежат 5 месеци.

Најдобрите сорти на јаболкници за московскиот регион 19

Од ниско јаболко дрво, можете да соберете до 15 кг култура

Московски ѓердан

Зимската сорта на јаболка-колона е зонирана за московскиот регион од 2008 година. Мало дрво со тесна круна и силни пука лесно доживува краткотрајна суша и пад на температурата до -30 ° C. Една година по садењето, ја дава првата култура. Сферични зелени плодови со тежина од 130–250 g за време на зреењето се здобиваат со силно манифестиран црвеникаво руменило. Јаболката имаат десерт вкус што не го губат дури и по продолжено складирање - 90 дена. Во сезона, од дрво може да добиете 10 кг култура. Компактните зелени дрвја украсени со светли плодови, како мониста, често се користат за украсни цели.

Најдобрите сорти на јаболкници за московскиот регион 20

Минијатурна колонообразна јаболково ѓердан од јаболка, ја дава првата култура една година по садењето

Карактеристики на одгледување јаболкници во предградијата

Идните жетви и долговечноста на овоштарниците со јаболка во голема мерка зависат од локацијата, подготовката на почвата и саден материјал.

Садење дрвја

Јаболкниците сакаат да растат во сончеви области заштитени од ветрот, малку растојание од живата ограда или зградите. Почвата е најпосакувана лабава песочна килим или глинеста, добро оплодена, со неутрална киселост, без поплавување со подземните води.

На високите дрвја им е потребна пространа област - треба да се остават најмалку 4 m меѓу нив. Минијатурни колонообразни јаболкници се засадени на растојание од 40-50 см едни од други.

За да ја зголемите продуктивноста, треба да засадите различни сорти што ќе се опрашуваат едни со други.

Најдобри сорти на јаболкници за московскиот регион 21

Пространа сончева област треба да биде резервирана за овоштарник со јаболка, така што дрвјата не се заматуваат меѓусебно.

За садење, подобро е да се користат двегодишни сорти садници одгледувани во сад - тие можат да бидат засадени со претовар цела сезона. Препорачливо е да се засадат растенија со отворени корени во рана пролет, пред да се отворат пупките, на стабилна плус температура. Слетувањето на крајот на сезоната е непожелно. Есента во московскиот регион обично е дождливо, кратки периоди на топлина се заменуваат со значителен пад на температурата, раните мразови се чести, а јаболкниците засадени во септември можат да замрзнат и да умрат.

Најдобри сорти на јаболкници за предградијата 22

Подобро е да купите садници во контејнери - тие се вкорени безболно

Заплетот за овоштарник со јаболка треба да се подготви однапред, да ископа дупки широк 100 см и длабок 70 см и добро да се пополни почвата: додадете 3 кофи хумус, 90 гр суперфосфат, 80 гр калиум сол (или 500 гр дрво пепел).

На високо ниво на киселост, 500 гр вар се додава во почвата.

Чекор-по-чекор процес на слетување:

 1. Во центарот на јамата, дел од оплодената почва се истура со насип.
 2. Во јамата се става расад, корените се исправи. Фабрика со затворен корен систем се пренесува од тенџере со земјата.

  Најдобри сорти на јаболкници за предградијата 23

  Расад во јама е поставен со раширени корени

 3. Возете во страничното броење.
 4. Тие го исполнуваат дрвото, и, држејќи го стеблото, малку го тресат, така што нема корени околу корените. Мелење на копје.
 5. Не можете да го продлабочите коренскиот врат, треба да биде на 5 см над земјата.
 6. Врзете фиданка за поддршка.
 7. Околу стеблото се формира жлеб и се истура дрво со 20 л вода..
 8. За помалку испарување на влагата, прекривка е поставена во зоната на коренот (сено, слама, хумус).

Веднаш по садењето, дрвото е скратено на висина од 50 см - ова градинарски стимулира раст на страничните гранки. Младите дрвја можат да страдаат од светлото пролетно сонце или да се вратат мразови, па на почетокот треба да ги покриете со агробибер.

Видео: садење јаболкница во пролет

Како да се грижите за јаболкница во предградијата

Удобните услови и редовната грижа имаат корисен ефект врз продуктивноста на јаболкницата: приносот се зголемува за 1,5–2 пати, плодовите стануваат многу поголеми и повкусни.

Наводнување и олабавување

Јаболкниците можат да издржат кратки периоди на суша, но со постојан недостаток на влага, зеленилото почнува да се суши и паѓа, а плодовите стануваат помалку сочни. Наводнување е особено важно за млади интензивно растечки дрвја.. Тие се навлажнуваат секоја недела, трошејќи 3 кофи вода на растението. Возрасните дрвја се напои три пати во сезоната:

 • кога пупките се отвораат;
 • по цветни;
 • после јадење овошје.

60 l вода е доволно за да се навлажни почвата до длабочина од половина метар. Во сезоната на дождови, на јаболкниците не им треба дополнително наводнување, а во сушната есен потребно е да се спроведат насадување пред зимата (80 л / растение).

Најдобрите сорти на јаболкници за московскиот регион 24

Водата под јаболкниците се внесува во прстенестите жлебови

Во многу варијанти, јаболката пукаат на висока влажност, губејќи го трговскиот квалитет. Затоа, за време на периодот на плодни дрвја, не вода.

По наводнување или дожд потребно е да се олабави почвата во зоната близу до стеблото до длабочина не повеќе од 10 см, за да не се оштетат корените за вшмукување што се наоѓаат близу до површината. И, потоа поставете прекривка, која ќе ја задржи земјата влажна долго време и нема да дозволи плевење на плевелите.

Врвно облекување

Јаболчкото дрво, како што расте, троши сите хранливи материи во почвата за време на садењето. Затоа, веќе следната сезона во рана пролет треба да се храни со азотни ѓубрива (70 g уреа). Во септември, потребно е да се воведе фосфор-калиумски раствор (2 лажици. L / 10 l).

Во плодните дрвја се зголемува потребата за ѓубрење. Откако ќе се стопи снегот, соленцер (40 g / м2) се расфрла под круната, се додава раствор на суперфосфат (70 g / 10 l) пред цветни за време на наводнување, а по намалувањето на пупките, се храни со нитрофос (50 g / 10 l). За да се направи дрвото поцврсто после плодот и подготвено за зимување, ѓубриво од калиум-фосфор се нанесува по должината на периметарот на круната и се вградува во почвата.

Најдобри сорти на јаболкници за предградијата 25

Сувото ѓубриво е расфрлано околу периметарот на круната, а потоа се вградува во почвата

Наместо минерални адитиви, можете да користите органски производи: лопен, пилешки измет, коњско ѓубриво. Хранлива течност е донесена под дрвјата во рана пролет, а по крајот на сезоната, трупот на трупот (25 кг / дрво) е покриен со расипано ѓубриво. Кога се појавуваат јајници, корисно е да се храни јаболкницата со пепел (300 g / м2), која содржи голема количина калиум.

Градинарски

Крпањето е важен дел од грижата за јаболкото. За млади дрвја, неопходно е за формирање на компактен круна на обично редок изглед. Во следните години, тие спроведуваат регулаторно градинарски работи, отстранувајќи ги вишокот и заоблените гранки, скршени и оштетени од болести. Со возраста, продуктивноста на јаболкницата се намалува, на дрвото му треба подмладување градинарски: старите гранки се градинаат, заменувајќи ги со нови странични пука.

Најдобрите сорти на јаболкници за предградијата 26

Во рана пролет, пред пуштање, јаболката се градина

Особена форма на градинарство е рационализирање на овошје. Ако не отстраните дел од јајниците, плодот може да биде периодичен, а јаболката е помала.

Јаболкница во форма на колона која расте во едно стебло не треба да се формира градинарски. Таа само треба да ги скрати страничните пука, да ги отстрани фригидните гранки и да го отсече врвот на 5-годишна возраст за да го запре растот на колоната.

Заштита од мраз

Сорти јаболкници препорачани за одгледување во московскиот регион толерираат значително намалување на температурата во зима и не бараат затоплување. Но, дрвјата треба да бидат подготвени за зимување. Во пресрет на студеното време, стеблото и скелетни гранки се чистат од сува кора и изветвени со раствор од вар. Ова ќе го заштити дрвото од пукање на кората при ненадејни промени во температурата и изгореници од сонце..

Најдобрите сорти на јаболкници за московскиот регион 27

Во есента, стапката и скелетните гранки на јаболкницата треба да се избелат со градинарска боја или вар

Но, младите насади можат да бидат оштетени од мраз, особено во зими со малку снег, така што во првите 2-3 години тие сè уште треба да бидат покриени со неткаен материјал што дозволува да се пробие воздухот, врзан со зимзелени гранки.

Превенција на болести

Неправилната нега или неповолните временски услови можат да придонесат за активирање на патогени или штетници, затоа е неопходно да се спроведува превентивен третман на дрвјата на годишно ниво.

 1. Првото прскање се врши во рана пролет за да се спречи ширењето на габични заболувања и да се истребат инсектите кои зимале под кората на дрво (Нитрафен - 300 мл од 3-та раствор на 10 л вода, раствор од бакар сулфат - 100 гр од 1-раствор на 10 л).
 2. Повторено од крлежи, молци, цветни бубачки се испрскаат пред и по цветувањето (раствор на уреа, Карбофос - 60 гр на 10 л вода).
 3. Откако ќе се отстрани културата, круната и почвата се третираат со инсектициди како превенција на болести и истребување на паразити кои се подготвуваат за хибернација (раствор на уреа, бакар сулфат).

Ако засадите мирисни цвеќиња во близина на јаболкниците: мелем од лимон, невен и невен, не само што можете да ја декорирате градината, туку и да ги заштитите овошните насади од штетници.

Видео: краста обработка на јаболка

Прегледи

Невозможно е да се замислат градините на московскиот регион без јаболкници. Тие не само што го воодушевуваат окото со снежно-бели цвеќиња во пролет и зелено зеленило во текот на летото, туку и великодушно ги обдаваат со овошје. Едноставно треба да ги изберете вистинските сорти прилагодени на климата на Централна Русија и внимателно да се грижите за овоштарник со јаболка. Имајќи голема заговор, можете да засадите високи дрвја од различни видови: стари, израснати од страна на нашите дедовци и нови, генетски отпорни на болести. За сопствениците на мали градини, вистинскиот откритие е минијатурни колонообразни јаболка.

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака